11 November 2014

Karma..perhaps?

Post ni bukan nak jatuhkan air muka. Cuma nak share Allah Maha Kuasa in every way you can imagine.

Hari ni aku betul-betul rase terpana. Betullah. ALLAH memang MAHA KUASA.

Aku rase semua orang ade kawan yang bragging endlessly about her kesuburan. How fertile she is. Ini termasuklah aku. Aku ada colleague yang bunting pelamin for her first child then after three months on maternity leave, she went back to office with her second baby inside her womb -_-

Some of the phrases yang aku berdesing dengar even tho aku dah ada sofea was like:

"Eh dia tu kan dah la memang susah nak pregnant pastu bila pregnant, ngandung luar rahim plak" ... Dia referring to our fellow friend yang baru pas kena operate buat janin yg grow dalam Fallopian tube.

"Eh dah la susah nak ngandung, bile ngandung kena kencing manis laa..kena chicken pop laa..bla..bla..blaa." .....again dia referring to another fellow friend  yang pregnant lepas ttc 4 tahun.

Paling berdesing telinga..

"Hmmm aku ni pelik la period aku ni tiba-tiba lari. Selalu tepat je. Kalau 1 hari bulan.. so stiap bulan mesti 1 hari bulan"....

"Aku kan tak boleh "terlepas".. kalau tak pakai condom nnti mengandung..."
-_-

Banyak lah lagi ayat-ayat yang aku rase nak nangis dengar. Walaupun dah ada sofea, tapi still aku rase nak nangis. Coz i can definitely feel perasaan orang-orang yang dia bashed pasal infertility.

But despite everything she said, aku still baik dengan dia coz aku malas nak gaduh-gaduh. Paling kuat pun aku ngadu kat husband. Hari ni je baru aku buka cite kat blog. Tu pun without mentioning her name.

Until one day...

Tengah aku jalan-jalan dengan dia, she asked me:

"Weh, dulu ko pregnant ko makan supplement ape ek? Salindah tu ok tak? Ko beli salindah tu kan?"
.... Hmmm out of blue dia tanye pasal supplement nak pregnant. Tak penah2 die interested pasal product2 yg org ttc je browse kat internet. Then aku tnye dia balik...

"Asal?"

She didn't replied.

TEgnok muke die macam sembunyikan sesuatu.. Aku pun terus jela jawab
"Nope aku tak penah consumed pun salindah. Tak penah beli pun. Skrg ni byk dah product nak pregnant. Tapi seeloknya beli la makanan-makanan sunnah. Lagi elok"

She replied:

"Tapi salindah tu dah banyak testimonial. Dia product lama. Byk dah pregnant."
...Aku tak reply ape dah. Aku senyum je.

At the end of the day baru la aku tahu..

Currently she's trying to get pregnant untuk her third child. She aiming for a girl. But what's worried her...

Her so called PERIOD TETAP tu dah TING TONG tak semena-mena. Every months, cycle dia jadi SEmakin pendek dua hari. From religiously 30 days.. this month cycle dia dah jadi 24 days only. Sampai dia tak boleh detemine hari subur dia dah!!! Dia freak out! Sampai pegi jumpa GYNAE! Which sebelum ni dia bragging hanya jumpa gynae sebab pregnancy not infertility.

Allahu Akhbar.

Allahu Akhbar.

Allahu Akhbar.

Aku terpana.

3 ulasan:

Atie Nash berkata...

huhu cam karma je

Joanna OT berkata...

tula. depan mata karmanye.

BaTiK_PiNk berkata...

Nah rasain!
Sorry la Yani ni bukan baik pun tapi, orang yang perangai mcm ni better Allah letak dia dalam situasi kami TTCians ni sedang dan pernah rasa, jadi lepas ni bila dia nak berkata-kata tanpa berfikir dulu, dia akan BERFIKIR 1000x.....