17 November 2014

Second TTC: Serba serbi tak kena

Be ware.. post ni panjang. Hahahaa.. please bare with me...

Ttc kali kedua ni serba serbi tak kena.. rase kelaut je kekdahnye.

Dari segi perasaan jangan cakap la. Perasaan aku lebih pada takut, cuak, seram sebab aku nak tau sangat lepas aku survived ttc pertama dengan lahirnya sofea, pcos aku ni gone ke.. klo tak gone pun, status die getting better ke? Seriously nak positive ttc pertama tu aku survived, tapi nak menten positive untuk ttc kedua.. aduhai mencabar. 

Then, ape lagi yang ke laut?..

cd9 - Dah ovulate???
Kan lepas chemical pregnancy (cp) cycle lepas, kitorang mula balik ttc dengan cycle baru ni. Aku gigih opk dengan bbt. Aku start bbt hari kedua period. cd7 period dah clear. Masa cd8 dan cd9 suhu drop. Tapi aku buat derk je sebab aku anggap hormone ni kenkadang  tingtong kan. Aku continue je bbt sampat cd12. Tau ape jadi? FF ni keluar garisan coverline putus2 merah kat cd9!!!


Terkejut badak la aku tengok pehal plak baru lepas 3 hari abes period aku ovulate? Tapi masa hari kejadia, memang aku rase basah-basah sket. Pastu breast sakit. Tapi aku dok ingat sisa-sisa sakit tetek time period la. Dan paling sadis, takdenye aku bd sepanjang 3 hari lepas period tu!!! hahahaa. Bd kitorang memang kelaut sebab aku lately workload cam harem.. husband aku lak aktif gym and jog sebab preparation utk mount kinabalu. So, bd activity macam slow down la.

Ok balik pada cite awal ovulation tu kan. Aku dok google memang banyak kes wanita yg cp last cycle, akan mengalami next ovulation awal. Fuh! dah jadi, baru jumpe info ni. Hahahaa.. udahnye kitorang gelak je sebab tahu kompom bulan ni kelaut la ttc.

Tapi aku sambung je bbt walaupun rase macam dah missed fertile day. Bagi aku, selagi garisan coverline tu tak merah (bukan putus-putus merah), selagi tu ff tak confirmed 100% kita dah ovulate.

cd16 - tvs

Aku gi klinik untuk ambil hypertension med aku. Sekali tu, aku decided nak check whether betul ke aku dah ovulate? And hows pcos condition aku?

Hasil tvs, doc found ade satu big follicle (lupa dah size die) kat dalam ovary kiri aku. Others just small in size. Doc kate looks like shape follicle tu tak berapa bulat. A bit terpenyek camtu. So dia ckp "MAYBE" <--- tak sahih lagi.. follicle tu dah pecah dan bebaskan egg. Yang penyet tu adalah raptured follicle <--- bertukar kepada corpus luteum (helps generate hormone utk pregnancy). TApi dia tegaskan MAYBE. She couldn't confirmed it.

Ni aku sketch untuk bagi faham husband aku sebab aku lupa nak suh doc tu print gambar scan tvs tu.

Bila tengok semua pearl kecik2 tu, aku teringat pasal pcos. Tapi doc tu cakap its normal bila ade satu egg yang besar, yg kecik lain tu akan mengecut jadi non-dominant. After all dia kate needs only 1 egg to be fertilized. Pcos pula, semua egg kecik2 sampai tiada egg yg blh membasar sampai matang. Huuuu.. ada lega di situ. Syukur. At least status anovulatory tu maybe dah jauh dari aku. Alhamdulillah.

cd17 - eh ovulate kat cd17 plak?
Kat cd20, tiba-tiba coverline aku beralih tempat! Hahahaaa. Die beralih ke cd17. Hahahaa.. time tu husband aku dah start bebel. boleh caya ke ff apps ni mami? Tapi sebaik within fertile window  <--kunun-kunun fertile (cd18) ktorg ade bd. unfortunately opk showed -ve results. Aduh pening.


Aku dah redho gaban jela untuk cycle ni.
Teruskan je bbt dengan ati kering.

cd27-ovulate dan postive opk
Last sekali pada cd27, aku rase tetek aku sakit, ade cramp sket pastu basah. Aku basuh tangan aku lelaju, aku terus check cervical mucus.. fuh bertali2!! Seriously kalau aku tak buat vagina mucus examination, aku tatau aku tengah fertile. Sebab eggwhite tu dok kat dalam. Tak turun sangat pun. Aku sangat rekomen korang cek vaginal mucus korang betul2. Sorry la kalau geli tgk eggwhite ni,

Lepas eggwhite muncul, opk aku pun baru la positive! Yey!


Bile dah opk and ew muncul, ff terus declare cd27 aku ovulate dgn garisan merah! takde dah garisan putus2.

Conclusion / lesson utk aku

Kalau aku bbt je - ff hanya akan bagitau kita fertile lepas 3 hari (atau 3 kali temperature spike!) Nanti boleh termissed bd.

Kalau aku opk je - jenuh weh nak cek hari2. Kalau banyak duit takpela. Tapi klo nak murah blh beli kat aku RM1 je.. (sempat promote :p)

Kalau aku tunggu eggwhite je - aku perasan ew aku kenkadang tak turun sepenuhnya kat pantyliner. Bile nak cek kat pantyliner dah tak berapa confident tu ew. Tu yg kena jolok bagai tu.

Kalau ff apps suggest coverline, belum tentu tepat.. sebab dorg ni just formulated software kan. So selagi tu lah kena gigih bd. :p

Kalau rajin, boleh buat tvs utk check telur membesar dengan jayanya ke tak - at least korang boleh tau size follicle terbesar. Bila dah cukup size, blh minta doc (<-- bayar) cucuk drug mcm pregnyl untuk enhance follicle pecah membebaskan egg. Pastu boleh "rogol" dengan rela husband kite! Cewahhh :p

Maka, bagi aku.. combination bbt, opk dan vaginal exam mmg terbaik utk aku. Tvs adalah bonus. 


3 ulasan:

Atie Nash berkata...

Dear,
Nak beli OPK!!
email i syukrienas87@gmail.com

Joanna OT berkata...

I dah email atie!

NOOR AFARINA ARIFIN berkata...

nak beli opk..
email boleh?
noorafarinaarifin@gmail.com