5 Disember 2012

TTC: Efforts A Month Before Conceived

Bile orang dah start nampak baby bump, ramai juga ttcian kt bangunan ofis aku ni tanye ape aku buat? ape aku consumed to get pregnant? Meds ape aku amek?

so hari ni aku nak share ape yang aku buat & apa aku makan
Fertility treatment:
Semua tau aku dah start daftar kat MAC, HUKM utk fertility treatment. Tapi aku tak sempat buat pape selain buat HSG scan. Dr and nurses yg terkejut aku conceived naturally cakap mungkin HSG dye tu bantu juga luaskan tube. Yang ni aku tak pasti sgt, sebab aku still fikir kalau tube dah luas tapi I still have PCOS, hormon aku mesti gak kena balance seiring dengan tube yg luas. Tapi aku rase dengan izin Allah, hsg pon did helps.

Medicine:
Folic acid ONLY.
Masa cycle ni, aku xberapa fokes sebab SANGAT looking forward dengan next cycle sebab Dr dah suh aku makan femara (letrozole). Aku fikir kalau clomid boleh matangkan folikel aku, sure femara lg terer kot. Tu je yg aku fikir masa tu.

Daily Supplement (wife):
Susu Kambing Al-Khisbun - aku start minum the day aku pg scan hsg tu. Ntah. Tiba2 bila aku tgk balik website yg jual susu ni, aku pon beli. Aku beli sbb aku memang nak amalkan susu kambing & habatussauda seperti sunnah Rasullulah S.A.W. Kebetulan dalam Al-Khisbun tu, dah all-in. Rase susu ni, aku blh tahan lagi. Aku minum sekali pagi, sekali malam sejam sebelum tido. Bile pregnant, aku stop. Tak abes sebotol alhamdulillah dah ada rezeki.

Hulba - Yang ni aku beli sekali dengan SK Al-Khisbun tu. Supplier tu cakap sbb aku ada pcos, baik beli sekali dengan hulba (kire aku bli set kesuburan la terus). Ni memang sangat herba la. Bile aku mkn ni, satu rumah bau macam Mustika Ratu boleh? huhuhu. Ni pun tak abes aku mkn sbb sebotol kecik tu byk, pastu mkn sekali sehari je lak tu time waktu dhuha.

Madu - aku makan hulba tu dengan sesudu madu. Hari2. Yang ni pon sunnah nabi kan.

Shatavari Himalaya - Aku beli benda ni sebab ramai ttcian yg dah conceived pun ada amek benda ni disamping supplement lain2 la. Since it cheap, RM47.90 for 1 month stock, so why not. Aku pun makan.

EPO - aku memang ske makan ni sebab aku rase remaja sgt bile time da nak subur, mencurah2 kebasahan macam time muda2 dulu. Hahaha. Lgpun aku fikir kalo dia bykkan CM, senang si askar2 hasben nak swim!!! So, aku makan 2 bijik sehari (satu pagi, satu malam).

Daily Supplement (hasben):

Spemen Himalaya - Hasben aku bermasalah? Nope! Dr said he's normal! Tapi hasben insisted nak gak amek supplement. So, die ambil spemen ni dan suggest gak kt kwn  yg xde anak lg. Hasben aku suke gile hasilnya! lagi PEKAT katenye. Gagagaga. Kwn die lg sengal, die kate pancut lagi JAUH! Huawakaaka. Ok, Jgn tanye aku camne die tau bende tu pegi jauh. :p

Cafe Al-Khisbun - Hasben aku insisted lagi sekali nak beli cafe ni. Cafe ni ade habatussauda, so dia nak minum. Hasilnye, dia kate bertenaga kat ofis! Tengahari takyah take a nap kalau mlm tu die pg kelas agama balik umah kol 2-3 pagi. Ok looks good. Even aku dah confirmed preggy pn, die still minum dan nk masuk 2 botol dah.

Testimonial aku bile consumed semua supplements tu, aku ni PCOS. So ada hairy pada tangan & lengan. Pastu, aku perasan ada satu helai mcm bulu yg tebal sikit dari bulu roma tumbuh kat bawah dagu. Ok tapi aku xmo panggil die janggut. kang sama lak mcm laki aku. hahaha. Bulu tu kalo sebelum ni aku cabut, 3-4 hari sure tumbuh balik ciput. Lagi satu aku nak mengaku, aku ada sehelai bulu kat nipple. Macam lelaki kan? Tapi lelaki lebih 3-4 helai. Tu pon aku try cabut. Kalau ikutkan, dia ptot tumbuh 3-4 hari selepas. Tapi bile aku amalkan supplement ni sume, takes almost 3-4 WEEKS for it to grow back! Adakah hormon jantan aku dah kurang? Ntah. Hanya Allah yg tahu. Supplement mana yg buat hormon aku stabil (since byk supplement aku amek)? Ntah, Hanya Allah yg tahu. Semua ni dengan izinnya.

Kalau boleh aku nasihatkan, bile kite beli apa2 supplement jgnlah kite anggap,
eh org tu dah mkn pastu pregnant. Aku pon nak beli gak la. Nnti boleh peknen.
Come one darling. Klo tak diizinkan Allah, ape bende kite sumbat dalam bdn pon, xley gak kite ngandung. Aku bukan ape, aku ade sorang kwn ttcian. Bile die tgk aku pregnant terus jumpe aku kt ofis tnye mcm2 ape aku makan. Pastu esok trus dia beli bende2 yg aku makan. Aku jadi risau sbb sebelum ni die penah buat bende yg sama kt kwn aku yg lg sorang (ex-ttcian) yg dah berjaya pregnant. Kwn ktorg tu ambil shakelee. Trus la si ttcian ni beli shakelee tu. Try sebulan, still tak pregnant. Terus die mcm bengang dan tak continue makan. Pastu keciwa. Aku xnak perkara yg sama berulang lg kat dia. Kesian die. Lagipun kan elok, klo kite betulkan niat dulu. Niat yg semua ni usaha sampingan je. Yg menjadikannya hanya Allah.

Batin

Selain supplement, kerohanian jgn lupe juga. Apa2 pun semua datang dari dia. Antara yg aku amalkan:

Baca Zikir Ma'thurat setiap pagi lepas solat. Kalau petang, aku tengok kelapangan masa. Jgn jadi aku buat pagi je, buat la pagi & petang, elok utk rezeki.

Niat - Tiap kali minum susu. Aku pejam mata niat supaya Allah berkati usaha aku n suami. Allah matangkan semua folikel2 aku. Allah izinkan folikel aku pecah untk release telor. Allah izinkan telor aku bergerak ke tempat sepatutnya tanpa kepayahan. Allah izinkan sperma terbaik memasukki telur aku. Allah izinkan fertilized telor pegi ke dinding uterus. Allah izinkan lapisan zona (luar fertilized telor) pecah dan membenarkan sel2 pada telor tu binds pada dinding uterus sehingga terbentuknya janin. Allah izinkan aku lahirkan zuriat2 yg sihat dan sempurna akal dan batinnya. Konsep aku buat ni klo ikotkan sama mcm geng blogger yg lain (Jay & BnC) cadangkan dlm entry dorang. Errr sila cari entry tu sendri. aku dah x igt mana satu :p

Zikir - Ya-Mussawir (usap ari-ari sambil bayang ape yg aku niat kat atas). Yang ni paling kerap aku buat time drive sensorang gi keje & balik keje. Daripada melayan jem MRR2 tu, baik berzikir.

Doa - Doa Nabi Zakaria a.s

Doa sendiri dan doakan orang lain- Doa utk diri sendiri. Then aku tak lupa doakan juga agar kakak aku, kwn2 aku, ahli keluarga yg tgh ttc pon dikurniakan zuriat.

Solat taubat - ni terpulang pada individu. Aku memang niat nak buat ni bukan sebab aku nak zuriat. tapi aku dah byk buat dosa. Bila aku buat ni tenang hati. InsyaAllah. Ulang byk kali lagi elok. Klo ikot kata ustaz hasben aku, buat tiap2 hari Allah lagi sayang kita.

Paling penting,

MUHASABAH DIRI - ni yg aku sarankan kt korang. Bile korang rase nak hilang punca, hilang harapan. korang balik pada Allah. InsyaAllah. Ada hikmah.

Zahiriah

Sejak aku terima keadaan aku. Redha dengan ujian Allah. Aku dah xde nangis2 dah. Serius. Start pertengahan tahun 2012 ni aku xde nangis dah. Gaduh dengan hasben pon aku rase dah bape bulan xde gadoh da. Bila aku tenang, xde la aku cari sebab je nak gaduh dgn hasben aku. Kalau dulu pasal mulut MIL pun aku gadoh, pasal mulut biras aku pon aku gadoh. Kesian hasben aku. Walhal bukan die yg sakitkan hati aku. MIL & biras aku tu yg takde insurans mulut. Sebaik habsen aku baik. Dia bersabar je sampai aku berubah. Aku rase MIL aku pon dah berubah sejak hasben aku sound die. Biras je yg dah cm iri hati sejak aku pregnant ni. Eh. tiba2 cite pasal MIL & biras. Ah. Abaikan. Dorang pon manusia. Tak lepas wat kesilapan.

Kalau hasben korang yg bermasalah fertility atau keluarga hasben memang ada history masalah kesuburan, TOLONG JANGAN AIBKAN HASBEN atau FAMILY HASBEN. TOLONG JGN CAKAP FAMILY AKU SEMUA SUBUR. FAMILY LAKI AKU YG TAK SUBUR. Ingat, ni semua dari Allah. Bukan mereka minta. Percayalah, benda ni berlaku dalam family hasben aku. Aku kesian bila 'orang tu' buka aib family mertua. Bagi aku org tu bodoh. Memang bodoh.

Semuanya kan dari Allah. Kite ni macam semut merah je. Eh. :p

update:
Jay - kwn i dah bgkan link entry dia pasal positive thinking tu. rasenya ada termasuk entry blogger BnC sekali. Baca la, rmai gak dah prektis ni.

http://findingtwolines.blogspot.com/2012/11/ttcians-must-read-this.html
and this http://findingtwolines.blogspot.com/2012/09/mind-body-power-works.htm

26 ulasan:

Nina Aman berkata...

salam joanna, i've been reading ur blog since 2 months ago. dok mencari2 tips utk conceive ni.thanks for sharing..so u dah pregnant ke?mashaallah...hepinya kalau jd u..

nurulhuda berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Atie Nash berkata...

Joanna...actually good tips from u I discovered here...

Kalau nak dibandingkan dengan usaha I ni memang jauh terkebelakang...especially drpd segi batin. I memang patut muhasabah diri. Byk perkara yang I tak buat padahal semua tu penting... I baru je dtg period hari ni.

Perasaan happy sbb cycle dah normal tak tingtong lg. Sedih sbb still tak concieved. However, I know Allah knows better. I know the day will come

JayFarhana berkata...

this is a good thing to share. nnt i akan link kan ur blog kalau ada lagi org mintak tips sbb u buat semua dari segi pemakanan & rohani. dua2 ni penting, kalau treatment je dgn doc/bedal semua supplement, tak improve rohani pun tak mgkin berjaya.
oohhh yg link kat my blog tu is this http://findingtwolines.blogspot.com/2012/11/ttcians-must-read-this.html
and this http://findingtwolines.blogspot.com/2012/09/mind-body-power-works.html

Joanna OT berkata...

Nina, tq baca blog i yg nipis ni. :p
Alhamdulillah. rezeki Allah datang tak diduga. InsyaAllah sooner rezeki u akan samapi. i doakan.

Atie, tula i dulu pon mcm tu. byk yg i x amalkan. nsib baik Allah bg dugaan ni drpd i leka jauh. Suke dgr cycle u dah normal! i dlu, cycle normal 30 hari pon sebab amek clomid. Dont give up darling. Have faith!

Joanna OT berkata...

Jay! hahaha tq sbb bg link yg entry psl mind body power tu. nnti i update blk kt entry ni utk info readers.

TQ gak sbb linkkan entry i tu kt blog u.segan huuu.. :p

Ummi Najla berkata...

I love reading this. Alhamdulillah. Pemikiran yang positif sentiasa menafik sesuatu yg positif. Tahniah Joanne. I nak cuba juga utk cycle ni..

Joanna OT berkata...

Tq ummi! tula, bile dah ttc br i tersedar. positive tu penting. Good luck dear!

sigmazetaz berkata...

bestnya bestnya bestnya! tq joanna u bg ramai org inspiration. Semoga allah memberkati u dan kandungan amin!! ;)

Joanna OT berkata...

sigmazetaz, tq! Amin, hugs ketat2! Alhamdulillah jika ada yg inspired.

JayFarhana berkata...

sebenarnya part 'doakan orang lain' tu ada betulnya. before ni i takpenah doakan org lain, i mean i just doakan my parents n husband tapi takpenah teringat psl kwn2 yg belum kawin/belum ada anak. then tahun ni i cube doakan kwn2 TTC dlm solat, n kwn2 yg tgh try nak adopt baby, ive read that bila kite doakan orang, malaikat akan doakan kite balik. i think everyone should doakan everybody too :)

Joanna OT berkata...

betul. walaupun i ada biras yg ske sakitkan hati i, i tetap doakan die. bukan nak credit pape. tapi i rse die jd ske sakitkan ati i mungkin stress dgn ttc. mungkin die rse tpakse lak berlumba ttc dgn i. nk berlumba apenye, die da adopted 2 ank kot. sigh.

cujen berkata...

waaaa...dah pregnant. tahniah!!! baru je bace blog hari pasal hukm aku dtg ni..alih2 dah pregnant.. bestnya...

anyway, thanks for sahring this.. rasa malu pulak dengan diri sendiri sbb nak anak, tapi usaha sy mcm xdek jek..hihi..next cycle ni mmg nak buat betul2..

thansk again , congratulations!

Joanna OT berkata...

Cujen, sy nk ngaku sy dah lama jd silent reader awk. memula ttc dlu sy search blog ttc. tjumpe blog awk ckp psl lppkn sume. tp after a while awk stop entry ttc.

maceh! alhamdulillah ade yg ske entry ni. gud luck! sy doakan awk! Amin.

JayFarhana berkata...

cujen, sbenanyekan si joanna ni dah pgnant mase die cite psl hukm tu kekekekeke (spoiler) :P aahahaks
joanna i nak jugak lah ticker mcm u punye tu chomellllllll

Joanna OT berkata...

Hahahaa! Jay! pandai kantoikan org! :p
i jumpe kt babystology.com. i suh my hasben masukkan data kt ticker tu sbb nk tnjuk die rupe baby skrg besa mane. Boleh die masukkan bilangan baby - 4! hahaha. penuh satu 3D womb tu.

Fifi Nadhrah berkata...

salam kenal dari fifi.. cycle fifi conceive pon cycle minum susu al kishbun.. tgk2 web tu.. terus terniat nak beli.. tapi kami husband n wife yang minum.. :)

Joanna OT berkata...

Fifi,
ooo yke. sblm conceived, brape lama fifi ttc? ke sekejap je? sorri tnye.

Tanpa Nama berkata...

emmm..saya rs awk x patut la mengata org sbb saya rs awk pun cmtu gak dl b4 preggy..mesti excited cuba mcm2 sbb nk conceive..tipu la kalo awk kata awk x excited nk cuba spt org lain cuba since byknyer benda yg awk mkn...so better jgn ngata org sbb mgkn org tu dh lama kawen n cuba mcm2 tp still xbrjaya...disbbkan awk dh brjaya awk nk ngata org plak..x baik cmtu...at least bg support or doakn die...bkn ngata die..kalo dh brjaya kn jg sikap gak..sbb still baru lg...saya nk nasihat jer...sbb dr cara awk ckp kemgknan ada org yg terasa ke trmsuk org2 yg sdg berusaha...anyway tahniah la sbb berjaya...

Tanpa Nama berkata...

salam..boleh tak nak mintak tlg beli shatavari..saya cari kat sni xda.boleh bg emel nnt saya nak order tq

The Branded Cottage berkata...

salam, nak tny, u mkn shatavari dgn susu al khisbun tu serentak ke? camne cara u makan? bila mkn susu n bila mkn shatavari tu? boleh emel i tak kat hanacollection84@gmail.com. thanks very much

Joanna OT berkata...

anon,
Sy pun dah lama tak pg balik kedai himalaya. Tak pasti ada atau tidak stok shatavari. Mmg susah sikit nak dpt. Nanti kalau ada, sy maklumkan. Email sy joannasethadam@gmail.com

The Branded Cottage,
I dah replied kat email you. In case you x perasan, i paste dkt sini...

W'salam,
I tak makan serentak. Normally my previous routine, pg2 before off to work / lepas subuh i minum susu khisbun tu dulu. Then bila breakfast di ofis, I'll take the shatavari. Actually takde exact method utk consume supplement ni bila kan. Tapi i rase better jarakkan masa pengambilan between any supplement that we take kan.. Then malam before went to bed, i amek lagi susu khisbun tu. Same with my hubs. Dia normal tp still insisted nak ambil cafe khisbun tu coz habatussauda mmg elok utk tenaga & amalan Rasullulah kan.

Hope dis lil info might help u. Good luck dear.

Tanpa Nama berkata...

Hye sis,

Wpun da lame,tp stil nk ty
Sis guna ep0 brand apa y
Sy guna safwa mcm kurang ngam pla
Tq ye

Joanna OT berkata...

Hi Sis tanpa Nama,

Sorry lewat reply..it's been a while tak login blog. Anyway, sy guna brand Kordel's kalau utk EPO. Hope ini membantu... :)

cik ct berkata...

slam dear ,


susu khisbun and semua suppliment u amik time period sampai la next cycle kah?


thank u

Joanna OT berkata...

@cik ct,

Wsalam dear. Sorry late reply sbb dah lama tak jenguk blog. Ya.. saya ambil smpai next cycle. :)