4 Februari 2014

A Tiny Cut: Sofea dah Sunat!


Last Chinese New Year's holiday, we decided to do Sofea's Circumcision. Hahaha ofkos bukan kitorang yang performed procedure tu, tapi gynae di Klinik Idzham Branch Taman Melawati yang did that. Actually, at first we called the same clinic tapi branch Setiawangsa coz closer to our home. Unfortunately, takde pakar yang boleh perform procedure tu melainkan kalau nak sunat budak laki, ade la Dr nya. So they asked us to call Taman Melawati, and alhamdulillah gynae tu ade walaupun tengah public holiday kan!

Kitorang agak nerves memikirkan Sofea was to young to be 'cut off' lagi-lagi her private part kan. In fact kalau korang pernah tengok baby girl's punya private part, they are soooooooooo small! Thinking of that, can't imagine macam mana orang boleh rogol baby!!! Idiot! Babi! Haaaa.. ameko!

So during that day, orang memang tak ramai. Masuk je jumpa Dr, terus Dr kate. Ok ayah tinggal luar. Ibu yang pegang anak. Jom pegi bilik sebelah. Time ni aku macam rase tak best sket la. I was hoping husband aku pon dapat masuk & tengok hari bersejarah Sofea! Then aku tanye Dr;

"Doc, tak boleh ke papa nya Sofea tengok procedure ni?"

She replied;

"Tak payah lah... segan la Sofea"

(--_--)

Kenapa nak segan? Berak pon papa die yang cebok.

Tapi aku diam je.

So aku pegang kaki Sofea, nurse pegang tangan Sofea. Tangan Dr pegang scissors. Masa die dah nak start tu, puas la aku tertengok-tengok macam mana Dr buat. Tapi langsung tak nampak sebab sebelah tangan Dr tu dah kelebek private parts Sofea pon dah penuh. Udahnya, aku give up nak tengok (hati aku keras.. langsung tak takut bedah-bedah ni.. pasal tu aku berani cukup botak sofea dulu instead of my kind-hearted husband hahaha). Aku pun fokes pada Sofea.

Sebaik sahaja Dr start gunting part tu, Sofea terus nangis... Uwaaaaaaa (but not too loud).

Then aku pun;

Alalalalaaaaaaaaaa... try to pujuk her. Dr cepat-cepat bubuh iodine gauge (betul ke aku eja?) 

2 second berlalu.

Dia tak nangis dah. Suprisingly dia terus bercakap bahasa German die

"Aaaa... tatatata... Aaaa..tatataaa.."

Ok tabah kau Nak!

Hahaha...

Kalau nak tau bahagian mana yang dibuang pada baby girl, adalah seperti gambar di bawah.

Credit: http://poskod.sg/Posts/2013/3/9/A-Tiny-Cut
Memang betul. Ada kesan potongan sedikit pada private part Sofea sebijik macam gambar tu.

Apa jadi lepas sunat?

  1. Darah: Tak banyak pun. Ade la 2-3 titis kat gauge tu.
  2. Meragam: Langsung tak! Tidur & aktif main adalah!
  3. Perubahan: Sofea jadi makin penggeli kat bahagian private part tu. Lebih-lebih lagi bila aku try nak kelebek sebab nak tengok wound dah healed belum. Sure die gelak-gelak sambil kepit kaki dia! Haish.. langsung tak dapat tengok! hahaha.
Whut? Nak sunnat kan sofea???

Yey! She's strong! Nangis sikit je (gambar after sunat)
Lepas procedure selesai. Aku dengan husband rase lega sangat. At least perkara  yang penting dah selesai. Next, her aqiqah plak! Gigih kompol duit dulu. Hehehe

Oh ya, nak address klinik yang ktorg pegi ni?

No. 9135, Jln Bandar 4, Taman Melawati, 53100 Hulu Klang, Selangor
03-4107 3939

Till then, bai.

9 ulasan:

JayFarhana berkata...

alhamdulillah..ooo begitu ye sunat anak pompuan. mak fahim sgt cuak bile imagine nnt die beso kene sunat entah mcm mane la pulak melalaknye. sbb my lil brother dulu sunat sampai berjurai2 airmate melalak. tu pun dah kesian ini kan pulak anak sendri nnt..naseb sofea kewl! hehehe

Joanna OT berkata...

i pon la ni br tau part tu rupenye yg doc potong. bile tgk sofea rilek je, ni yg rase nak anak pompuan je... hahahaha sbb tak sanggup tgk bird anak kene potong bile da beso2.

Joanna OT berkata...

i pon la ni br tau part tu rupenye yg doc potong. bile tgk sofea rilek je, ni yg rase nak anak pompuan je... hahahaha sbb tak sanggup tgk bird anak kene potong bile da beso2.

PhatLady berkata...

Tahniah..Alhamdulillah..bestnyer awak dah merasa satu pengalaman baru..hrp ade rezeki saya pulak lepas nih..

Joanna OT berkata...

PhatLady,
TQ. InsyaAllah sy doakan jugak!

Tanpa Nama berkata...

Salam..firstly sy nak ucapkn tahniah dgn kelahiran bby ttc..rse tharu.
Sori sy x de blog,tp sy br follow cite awk dr awl ke akhir.sy da kawen 7thn..buat iui x bjaye,tp blum try ivf lg..
Sy mnat sgt nk taw tmpt awk mgurut tu..bole email kt sy x alamat n contct no pak haji tu.
Ni email sy.. aisyridz@gmail.com

Sori la sy guna link ni,sbb x biasa dgn blog.
Hope sgt bole tlg..

Joanna OT berkata...

aisyridz@gmail.com,

Alhamdulillah terima kasih. TQ gak sudi baca blog nipis ni. sy dah emailed awak no.tel tu. :)

Linda berkata...

Salam kenalan.. tahniah baby girl dah sunat... ;-)

Joanna OT berkata...

Linda,
Hi salam perkenalan juga! TQ banyak