3 Februari 2014

Menstrual cycle: Jan 2014


Misi utama aku selepas bersalin sofea, adalah untuk keep track aku punye menstrual cycle. Aku tak nak enjoy je walaupun dah ada sofea. Bukan tamak, tapi being ttc survivor, rasenya mengajar aku untuk terus berdisplin walaupun kekadang kelaut displin nya hahaha.

Aku dah track 3 bulan menstrual aku sebaik sahaja habis nifas. Cuma bulan lepas aku buat betul-betul dengan sekali track ovulation day by using opk strip je. BBT masih kelaut. Tujuan aku keep track ovulation day satu sebab aku c-zer masa bersalin sofea, jadi aku kena jarakkan second pregnancy secara semulajadi (kalau ada rezeki). Tamau guna 'sarung-sarung keris' bagai ni. Hahaha. Tak biase weh. Lagi satu, nanti kalau cycle aku ade tingtong ke, blh la aku keep track ape yang aku silap mkn ke.. stress ke.. etc. Takkan la bila dah ready nak second pregnancy baru terhegeh-hegeh keep track cycle yang dah ke bulan kan.


Bila nak keep track, aku downloaded satu apps kat google play sebab kadang-kadang aku pelupa dok taruk mana notes mestrual aku. Apps ni so far aku suka sebab program dia predict hari period dan ovulation aku dengan baiknya. Almost cemerlang!


Apps ni namanya:- Menstrual Cycle - Woman Log



Dalam apps ni, kita perlu setting panjang cycle kita berapa, anggaran berapa tempoh hari period dan anggaran hari ke berapa ovulate. Yang aku sukanya, kita boleh decide, apps kira ovulation kite secara auto atau manual. Aku pilih manual. Bila manual, apps ni kira secara backward hari ovulate kita contohnya hari ke-14 dari tarikh period  yang seterusnya. Macam cycle aku, selalunya memang aku estimate ovulate 14 hari dari tarikh hari period yang baru. Errr.. paham tak?

Contohnya: Patutnya next period 30 Feb 2014, jadi bila kira 14hari backward.. dijangka aku ovulate 17 Jan 2014 ni. Haaa... dapat tak?

So nak tengok cemerlang ke tak sistem ni utk pattern cycle aku.. aku pun track selama 3 bulan period. Sah! agak cemerlang apps ni.
3 bulan cycles terkini

Dalam masa 3 bulan, purata cycle length adalah plus minus 38-36hari. Dan hari ovulate pula sama dengan tarikh dijangka.

Pada 12 Jan 2014 hari tu, aku run opk test sebab ikut tarikh patutnya ovulate kan (rujuk gambar atas: Bunga besar tanda ovulate; logo titisan air tu tanda period). Hasilnya opk showed:- 

Big fat positive ovulate.

12 Jan 2014
OPK - 12 Jan 2014 (sama terang)
OPK - 12 Jan 2014 (sama terang)
OPK - 12 Jan 2014 (sama terang)
13 Jan 2014
OPK - 13 Jan 2014 (tak sama terang)
16 Jan 2014
OPK - 16 Jan 2014 (very-very faint lines)
Jadi, aku amat bersyukur menstrual cycle agak consistent selama 3 bulan ni. Harap tiada lagi kepincangan cycle aku ni. Amin.. dengan izinNya.

So, aku teruskan misi ni untuk next cycle dengan aggaran macam gambar bawah ni. Dijangka lagi 15 hari aku ovulate. Nanti aku update lagi pasal cycle and ovulation day nye. InsyaAllah.
Next cycle
Happy mestrual! Hahaha

4 ulasan:

JayFarhana berkata...

beb, i tak bace betul2 u nye post ni. i hampir jatuh kerusi tadi tgk BFN tu rupenye OPK!!! gagaaggagagagaa
baru nak jerit AAAaaaAaA!!!!!
OPK DAAA
dushhhhhhhhhhhh
:P :P payah kalau TTC lame sgt ni tgk gamba 2 line je ingat pregnant agagagaggaaa

Joanna OT berkata...

hahahahaaaa... sama reaction dgn husband i. terus terbangun dari tido bile i tunjuk opk tu. hahaha saje je nak trick die. mmm.. blum usaha pun utk 2nd child. fokes raising sofea dulu. Kalau ade rezeki, alhamdulillah.

JayFarhana berkata...

baru perasan salah taip. its BFP not BFN :P (selalu sgt taip BFN) hahaha
tu lah, bile org tanya bila nak 2nd tu mmg takreti nak jwp sbb penat bersalin smpai skg pun tak abeh lagi, tapi bukan tolak rezki, if ada kite terima je,.umur pun dah lanjut nak planning ape jadah kan.

Joanna OT berkata...

a'ah.. tak kose mak nak planning. serius bile igt contraction n czer, still seram hahahaa.