17 Januari 2013

Week 13 - Nuchal scan

Alhamdulillah. Hari ni genap masuk 13w4days. Semalam sempat juga selit masa pegi check-up dekat klinik panel untuk minggu ke 13. Dua minggu ni teruk sangat workload. Asyik balik malam je.

Ok kali ni bukan nak cerita pasal scan-scan biase macam selalu tu. Aku banyak belajar benda baru kali ni during check-up. Tujuan aku gi scan pada minggu ke-13 ni sebab masa previous check-up dulu, aku ada tanya Dr,


Can we detect baby's abnormality like if he/she's having a down syndrome disease. Yup, Dr said, insyaAllah yes we can. We can do the ultrasound during 12-13 weeks of pregnancy. BUT advisable not to exceed than week 14 or 15. The test called Nuchal scan.


Sebelum masuk bilik consultation, aku berdoa sambil usap2 perut supaya anak behave kali ni bagi posisi yang senang untuk Dr ukur or scan. Aku doa supaya aku dimurahkan rezeki dapat tengok keputusan hasil nuchal scan tu. Tapi baring2 je, anak aku duk baring telungkup boleh! hahaha. puas Dr godek & sembang dengan baby untuk dia baring telentang. Tapi, Allah lebih mengetahui, Dia beri aku rezeki dengan kehadiran sonographer (agent yang jual machine scanner baru tu). That lady helps Dr untuk cari best position baby. and surprisingly, dia kate sebenarnya lagi senang nak ukur jika baby telungkup.
Eh, aku tak cakap lagi ek ape yang die ukur?

Ok untuk nuchal scan ni, Dr akan ukur:
The amount of fluid behind the neck of the fetus (nuchal translucency)

kuantiti cecair di bawah kulit di belakang leher baby - nuchal translucency - pasal tu la die disebut nuchal scan.

On website, aku jumpe gamba yang jelas macam di bawah:

Nuchal translucency - ukur kuantiti cecair bawah kulit di bahagian belakang tengkuk fetus
Aku punya kurang jelas sebab aku rakam video guna tablet aku yang takley nak zoom fokus. Pastu lak aku print screen je video tu. hahaha. Ni gamba belakang tengkuk baby aku.
Ok, yang kanan tu kepala dia. bayangkan die telungkup. Kiri tu pungkuk die. Dot kuning kat belakang leher die tu tempat Dr ukur amount liquid tu.

All babies tend to collect fluid behind the neck. However, babies with Down’s syndrome usually have more fluid in their neck than normal. Measuring the thickness of fluid will help to determine whether your baby is likely to have Down’s syndrome.


Alhamdulillah. Mine was around 0.16 je bacaan die. Dr cakap cecair tu takley banyak2 means tak normal. Sorry aku takley nak recalled exact amount sebab tertinggal print sheet kat rumah.

Then, Dr will measure:
Presence or absence of the fetal nasal bone
Normally, kalau kite tengok individu down syndrome, fizikalnya hidungnya berlainan dengan individu normal. Jadi, kehadiran tulang hidung dapat menentukan risiko down syndrome.

kat monitor clear sgt batang hidung die.
Alhamdulillah, my baby's was there. bila tulang hidung tu ditunjukkan, aku terus tahan gelak sebab teringat my hasben selalu ejek aku punyer batang hidung tak muncul. hahaha. yup idung aku cam jambu sket la. So far nampak dari scan macam tinggi hidung baby. heeee ikot papa die letew. Alhamdulillah. janji sihat.

So hasil scan hari ni Dr tulis NL (nuchal translucency) - ok; NB (nasal bone)- ok; pastu tah pape lagi bacaan dia kate ok (tulisan Dr kan.. memang boleh faham la hahaha). Aku, suami dan parents sangat bersyukur.

Selain NL & NB, da beberapa perkara lagi yang boleh dilihat dan dipertimbangkan pada ukuran:-

  • Age of the mother
  • Fetal heart rate
  • Blood flow through the tricuspid valve of the fetal heart
  • Blood flow through the ductus venosus in the fetal liver
  • Presence or absence of any physical abnormalities
  • Level of two hormones (free ß-hCG and PAPP-A) in the mother's blood
Aku takdela wat blood test. Maybe blood test will be requested by Dr if they found doubts pada hasil nuchal scan kot.

Eh tapi selain cite pasal nuchal scan, ade cite yang jeng..jeng..jeng... hahahaa. Aku rase macam ternampak fizikal gender die! Macam ada lil' tote! hahaha... but i know, terlalu awal. baru masuk 3 bulan seminggu, belum jelas lagi kalau ikutkan. Tapi aku dah print screen gak gamba tu. Hasben pun kate macam ada tote tp it could be tali pusat die. hmmmmm.. betul jugak kan. Lagipun video tu bergerak2 dan baby pun tak dok diam. But when i asked sonographer (time ni Dr dah keluar) utk tengok gender dia, i heard sonographer said, haa nampak tak? tapi kecik lg. Then i said hah? mane? She replied, die bergerak. Erkkk. confius aku dengan perbualan itu. hahaha.

Jeng jeng jeng
Takpela. asalkan sihat fizikal, akal dan batinnya. Syukur pada Allah. Terima kasih Allah atas peluang ini.

Oh lagi satu, bila Dr measure saiz baby, saiz kepala, saiz macam2 lagi, due date aku berganjak awal pula. patutnya 22 July 2013 - tapi jadi 15-17 July 2013. Takpela. We'll see later bila baby makin besar. In fact ade orang kate, anak pertama selalu delay bersalin. Tapi ade a few cases i heard yang bersalin awal. Huuuuu...

11 ulasan:

JayFarhana berkata...

havent done the nuchal scan. doc tak suggest plak..but maybe dari scan pun semua normal kot so die tak suggest agaknye melainkan i request.
wah nampak lil tote??? aminn hehehe
yeah sbenanye lebih ramai yg bersalin awal dari due date..from what i heard..kwn2 sekeliling i smua bersalin anak 1st tu dlm 37wk-38wk.
tapi tu lah ikot suke la baby nak kuar bile kan :D hehe

Atie Nash berkata...

This post very informative and exciting to read too...our ttc friend Reen pun baru lps buat this test. If i am not mistaken la. Ok, take care dear...

Atie Nash berkata...

Eh sorry bukan Reen nama dia. Nazlurve rasanya...dlh info org marah pulak nnt hehe

Nurulhuda|Adlie berkata...

Joanna!!!!! Congratsss. Alhamdulillah. I lambat. Haha. Br ada masa nak menjenguk tgk u dah preggy :)

I didnt do nuchal. Nk buat tapi dr buat 3d/4d every apt so dia cek soft marker for abnormalities n tunjuk dkt tmpt yg might show something tp xde apa so xadvise i xbuat. But its always good to have one. To b certain.

Joanna OT berkata...

Jay,
i rase Dr kalau tengok masa scan, die tak nampak apa2 abnormalities, i rase die tak buat kot nuchal scan ni atau die buat, tp tak reveal any results since baby normal. sebab most of my cousin & friends pon kata Dr tak penah ckp psl nuchal scan ni. EDD you tak berganjak ek jay?

Atie,
TQ dear. :) oh yeke. hehe. nazlurve ada blog tak?

Nurulhuda
hehe TQ dear! i think kalau dah check the soft marker, pun accurate kan. Tapi i'm still praying sbb i ada baca minah saleh ni perform the nuchal scan, everything looks normal but she did give birth to a down's baby. Kuasa Allah kan.

Atie Nash berkata...

http://m-y-r-i-z-a-l.blogspot.com/
Itu address blog nazlurve.

Shafizamra Hj Anuar berkata...

aslmkm..was jst wonderg...which clinic@hosp that u went 4 a nuchal scan?

Joanna OT berkata...

Klinik Rahaya & Rakan2 at serdang dear.

zura berkata...

Salam, dear boleh tak u bagi alamat and contact number klinik dr.rahaya tu. Try search internet tapi tak jumpa pun. I nak pegi buat nuchal scan today...

Joanna OT berkata...

Dear Shafizamra Hj Anuar & Zura,

Sorry late reply!
Nway, klinik tu dah rupanya nama dah tukar. We usually panggil klinik Dr Rahaya sbb dah biase dengan dia. Klinik ni agak cokia and buruks sket. Tp suka dgn gynae die. Ni address dia:-

Pusat Rawatan Mesra,
26, Jln 7/2, Sri Serdang
43300 Seri Kembangan, Selangor
03-89459485

Sorry dia takde website. Klinik ni klasik sgt. Tapi i jumpe address die kat webpage ni:-

http://my.88db.com/malaysia/Selangor/Health-Medical/Specialists-Clinics/ad-62534/

shamsidah berkata...

hi blh tau tak bpe kos nak buat nt nie?? tqq much dear