10 Disember 2012

Nipple discharge & morning sickness at week 8?

Happy 8 weeks / 2 months baby!

Baby dah ada tangan, kaki n tengkuk. huuu. comel.

Alhamdulillah dah genap 2 bulan pregnancy ni. Sebelum ni aku memang tak penah ada alahan tapi hari jumaat hari tu first time rase mual & muntah 2 kali. Aiseh. Time tu lak bos takde, ape lagi lunch hour aku cabut balik umah. melepet atas katil sampai petang. ooOO camni la rase mabuk / morning sickness. meh nak kongsi benda2 yang jadi kat aku masa nak masuk week 8.

Mual & muntah 2 kali - nasi lemak lauk ayam yang aku breakfast hari2 sepanjang pregnancy dah tak seindah dahulu. langsung tak habis nasi lemak. ayam pun tak selera nak ratah. Aku baca ade sesetengah orang masuk 2 bulan baru la rase morning sickness ni.

Makanan paling aku enjoy - tembikai merah (SEJUK) + cicah sket asam. Huh, hilang mual aku.

Minuman paling aku enjoy - vitagen grape (less sugar) senang wat aku berak. Aku sembelit start pregnant. Air fresh oren; lagi masam lagi nyaman tekak.

Ngantuk - sampai ofis pepagi macam nak tidur dalam kereta sambil buka ekon kuat2, padahal malam tu kol 9.30 pm dah berdengkor kot.  =.=''

Tender breast - makin sakit. hasben tegur nipples makin tersembul dan macam ada texture pecah2 kat hujung puting. (memang le kot, sebab agaknya nak bagi path utk susu lalu).

Huge belly! - next entry aku tunjuk gamba belly aku. isk org igat aku pregnant twin. eh. Amin. aku dah start suh hasben sapu lotion kat pewot sebab dah tegang sangat especially waktu petang time aku dah melantak lunch hour. Aku rase baik sapu lotion siap2 sebelum stretch mark dtg!

Nipple discharge (week 7) - terkejut hasben tegur both nipples aku lepas mandi ada bende2 putih. Die ingat aku mandi tak bersih sabun ada lagi kat nipples. Aku belek2 sekali tengok KERAK MILK laaaaa! Uiiihh terkejut gile baru 7 minggu dah ade colostrum. Alhamdulillah. Rezeki Allah bagi pada anak. Website ni cakap masa 8 weeks da memang boleh ada nipple discharge,  discharge ni namanye

A white yellowish, thick substance called colostrums is another symptom and begins to discharge from the nipples.

Ape colostrum tu?

A special milk that is yellow to orange in color and thick and sticky. It is low in fat, and high in carbohydrates, protein, and antibodies to help keep your baby healthy. Colostrum is extremely easy to digest, and is therefore the perfect first food for your baby. It is low in volume (measurable in teaspoons rather than ounces), but high in concentrated nutrition for the newborn. Colostrum has a laxative effect on the baby, helping him pass his early stools, which aids in the excretion of excess bilirubin and helps prevent jaundice.

ooo... aku wipe je nipples aku dengan wet tissue. esok pagi aku tengok, memang ade balik sikit. Balik jumpa mak aku, aku tunjuk nipples aku kat dia. Mak aku cakap bagus la. tapi belah kanan masih tak 'semuncul' belah kiri. mak aku suh prektis tarik2 puting tu keluar. Hopefully time ada bersalin baby senang nak isap sebab ada kejadian 1-2 kazen aku puting ke dalam, so baby dorang susah nak dapat milk. Ok, aku nanti bg tugas ni kat hasben. Hahahahaha. nakal.



8 ulasan:

JayFarhana berkata...

hehe! yeah me pun dlm 7-8 ade nipple discharge tu. alhamdulillah semoga both of us can bf our baby. even smpai skg pun ada esp.lepas mandi. my fren ckp kite just kena bersihkan je sebab kalau biar takot dalam tu tersumbat.
heheh ok la tu dah morning sickness. harap2 tak terok la. i smpai skg pun masih dlm sebulan skali dua je muntah alhamdulillah.
i pun minum je air masam mcm ribena/vitagen/yakult/orange juice. org tua2 suke ckp "jgn makan benda masam2, tajam" itu mitos. takde kaitan. doc mmg suruh minum jus buah2an sbb bagus byk vitamin. cuma jgn terlalu byk lahh. i minum orange juice, kena marah dgn MIL. tapi dia hidang teh O dkt i, eh better oren juice dari teh O.

JayFarhana berkata...

cuma yg asam2 cicah tu hati2 la takot ada cuka. cuka is a No-NO.

Joanna OT berkata...

haaaa. mmg kene bersihkan la kn. tp bile nk sentuh utk wipe pon i da imagine ngilu. cakit kot. hahaha. ni lagi la mak i suh tarik2 bagi kuar. hehehe.

i gi kenduri weekend, adoi pas dinner makcik2 bantai wt teh tarikh. pstu pakse i minum dgn alasan m'bawa bdk. woooo.. pasrah je mnum 2 teguk pstu tinggal :p.

Ha tula ada la rase ragu2 pasal asam tu. tp msam tu yg wt i terliur. :p kne cuba kurang kn pasneh

Arya E-ra berkata...

Haha, joanna..mesti hsaben u suka part tut tu... kekeke... laju je diorang selalunya :)

JayFarhana berkata...

takpaham. kenape kene minum teh dgn alasan 'membawa budak?'
pelik la org2 tua kdg2 ni.
asam tu sket2 takpe hehe jgn asik bantai setiap hari tau hehehe..i kalau nak benda masam mmg cari ribena je la :P

Fifi Nadhrah berkata...

fifi pulak.. da 7 bulan ke 8 bulan pregnant.. baru ade nipple discharge.. tu pon da tebal kerak die.. hahaha.. nampak sangat tak ambil peduli..

Joanna OT berkata...

Jay, klo blh org yg peknen ni kena mkn 24 jam kot agaknye br dorg puas ati. huhuhu

Fifi,
huhuhu. i pon x prasan memula hasben yg perasan. :p

Joanna OT berkata...

Arya, hahahaa.. :P