16 Oktober 2012

PCOS - My world is collapsing

13 ulasan:

JayFarhana berkata...

OMG that's so polycystic!!!! aaaa fobia lahh nak tengokkk i used to have that ovaries :((
but dont worry kay, if i used to have that kind of ovaries n now im finally pregnant, u can too! kena "tune" ur lifestyle n pemakanan, try the meds yang doc suggest first BUT if in 1 year none of it shows progress, u must change to natural treatment or other treatment kay. PCOS mmg evil tapi we can kill them!! :D

JayFarhana berkata...

Joanna, im putting ur blog in my bloglist yea :)
apa yang u tulis similar sangat mcm ape i tulis during TTC dulu especially in my first year TTC.. this entry was when i first dapat tau ada PCOS http://findingtwolines.blogspot.com/2010/07/who-are-you-pcos.html

Joanna OT berkata...

Yup dear! I was so down during that time... Now, I'm doing treatment at HUKM (I start lambat create blog ni)...tapi kinda shocked bila pakar tu suggest us to take femara (letrozole) and try naturally even though after 3 cycles of clomid tak success (treatment clomid was done with other panel clinic). I thought they'll proceed with iui immediately. Takpela, they all pakar.. So, for the time being, we all follow jer... But hubby dah setuju if bila sampai masa Dr suggest IVF bila still tak conceived, hubby ajak pg tempat u email i hari tu... IVF sgt costing jan dear.

Joanna OT berkata...

TQ dear..I dah follow u awal2 lagi... u have inspired me...serious... (I pun paksa hubby baca ur blog...hahaha)
Hurmm... kinda sad isn't it when we found out about pcos? Seram gile when think about what the 'imbalance hormone' can do to us after married. Takpela... ada hikmahnye ty... yang penting insyaAllah we'll never give-up...

JayFarhana berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
JayFarhana berkata...

sabar, u baru je setahun lebih. dont rush into IUI lagi. try dulu..i dulu clomid resistant, dan slalunye PCOSer mmg clomid resistant i was too, given letrozole. yes i conceived that month tapi miscarried at 4weeks. the doc says letrozole kdg2 sng menyebabkan keguguran tapi tgk badan org jugak. so u try first. sbb with letrozole, i got 2 healthy eggs (21mm). WOW so early to start thinking of IVF jugak! relax hun...jgn terburu2. nnt kecewa nnt, bkn i nak suruh u utk think negative but when u start taking too many drugs (nak buat IUI still kena ambik injection dan ubat2 itu ini) system reproductive u lama2 jahanam sbb dah manja dgn drugs!!! i ni dah 3tahun lebih baru conceive, tahun lepas i stop semua drugs n lepas i stop drugs, setahun i tak period lansung! lepas buat perubatan islam baru conceive ni so, dont rush into IUI or IVF sebab ada banyakkkkkkkkkkkk sangat cara nak kill PCOS ni dear. tapi its up to u anyway :) if u get what i mean. IUI pun kalau tuhan kata belum rezeki memang tak lekat punya. lebih baik tune ur health dulu..eat healthy, fine all natural treatment to treat PCOS, trust me they can be treated naturally sebenarnya..drugs ni semua bagi toksik kan badan! :(

JayFarhana berkata...

kinda sad tapi i lebih bersemangat lepastu sbb i jumpa "punca" think of others TTCian yg takde punca tapi tak conceive2..dua2 subur tapi taktau kenapa tak conceive..yg tu lagi payah..kita at least dah jumpe punca so dlm intenet ada whole lot info about how to treat pCOS. medical,natural,hypnosis,islamic, (zikir2 banyak membantu pecahkan PCOS kalau u tahu cara2 nak buat) :) dan banyak lagi sebenanya..tapi mula2 ni try the fertility drugs first..if it doesnt show any progress...fikir PANJANG2 utk proceed IUI/IVF at this early stage..taksalah kalau nak cuba pun cuma..kalau u kuat utk hadapi kekecewaan, ok la..u faham kan maksud i.sbb as long as u have both tubes fine, and a nice uterus, u can conceive on ur own eventhough u have PCOS pun dear.trust urself :)

JayFarhana berkata...

(sorry nak byk lak menyemak komen kat sini) u jgn salah faham eh, maksud i awal lah lagi nak consider IUI/IVF tu, i pun bukan tuhan nak tentukan jadi ke tak...itu hak u la kan.cuma bila fail tu awal2 lagi dah sedih nnt tahun2 seterusnya terus taknak buat apa2..mcm my fren fail 3 kali IUI tapi die 6bulan kawin terus buat smua treatment..skang dia tak bersemangat lansung nak TTC lagi.. (dah dkt 3years) so taknak u pun nnt mcm tu :)

Joanna OT berkata...

Jay, i reply semua kat sini ek...takpe i suke u komen kt entry... hehehe... atleast i tak syok sendri kat blog ni sensorang... :P

Tula dear, i rase pakar tu pun pikir masih awal lagi for us and maybe sebab dia dok tgk previous results masa i mkn clomid... I got 1 big eggs >20mm at the first 2 cycles... cycle ke3 je yg xjadi pape... itula, hopefully treatment tak pegi jauh sampai ivf... tak mampoooo... T-T lucky me, bila buat HSG last week, both of tubes are fine... Alhamdulillah...maknanye ada harapan lagi... i cuma perlu berusaha dan berdoa supaya folikel2 i tu akan matang dan pecah release the eggs...

Oh harap your friend tu kembali semangat! sedih pula bila ada TTCian yang putus semangat... definately can relate with that... Hurmmm i think you are right, i should try naturally dulu. tapi ktorg memang berminat nak pegi rawatan islam mcm u pg tu. tapi we all nak tggu cycle letrozole ni abes dlu... lagipun, i tak amek lg letrozole tu sbb kena tgu next cycle excited nak tau ape kesan die pd pcos i ni. TQ Jay.. thanks for being so supportive.

Nina Aman berkata...

salam joanna. tq for sharing ur ups & downs. I wonder am I a PCOSian too? my period is irregular. Penah sampai 4 bulan baru period. Bila buat UPT, result -ve. i appreciate if u could share the symptoms of PCOS?

Joanna OT berkata...

Hi nina,
My pleasure :). Nina dah kwin ke? Berapa tahun? Sorry bertanya.

Ok simptom2 pcos ni kadang-kadang berbeza mengikut org. Yg selalu Dr ckp,

1) haid tak teratur - ni jadi kt i lepas kawin (tapi i still period stiap bulan, cuma cycle length tak tetap)

2) tangan berbulu - yup! mine ada bulu halus tp pjg2.

3) kaki berbulu - nope, bulu roma je.

4) muka berbulu sometimes ada misai halus - ni i takde.

5)Pertambahan berat badan - ni jd kt i after kawin.

6)Kencing manis

7)kulit berminyak serta berjerawat - ni i takde.

8) tiada ovulasi - pernah jadi kt i 2-3 kali lepas kawin. Tapi lately bila i buat BBT, i boleh ovulasi tanpa amek ubat kesuburan. cuma bukan hari ke 14 seperti org normal.

9)hormon progesterone rendah - sukar hamil.

10) keguguran rambut

dan byk lagi...

Klo nina nak confirmkan, Joanna cadangkan nina pg buat check-up terutama blood test & TVS. Dari blood test, kita boleh tahu paras hormon yg induce ovulation & pregnancy. Then, dari TVS pula nina boleh tau dalam ovary nina ada tak folikel2 kecil yg tak matang. folikel2 kecil tu la tanda pcos.

tapi jgn risau, wpun PCOSer ni agak susah hamil, tapi ade treatment and cara yg blh bntu kite pregnant. Rmai dh TTCian yg pcos dah bjaya pregnant. Dorg tu sume sumber inspirasi Joanna (nina blh baca dari link blog2 TTC yg i listkan kt blog i).

Mcm dlu, joanna tak suka menunggu tanpa berbuat pape,yela umur pun makin tua, tu yg trus pg checkup wpun tak ckup setahun kawin. Atleast bila joanna dah check, br tahu i ada msalah dan mula lah plan utk amek treatment.

Cuma jgn sedih & risau. Pasti ada jalannya. Harap nina bukanlah PCOSer mcm kami. klo pcos pun, jgn sedih, masih blh mengandung. InsyaAllah.. Allah Maha Mengatur dear.

Nina ada blog tak?

naz berkata...

Hi Joanna,
Sy br dpt tau sy PCOSian yesterday....kebykkn tetanda tu sy ade xpecially berat badan....b4 tht sy dh melalui kegagalan iui...pelikkan...buat iui dl br tau ada pcos....so..today i just stay in my house...thinking of what should i do...thinking why me....sedih yg xde air mata nk kelua......but tqs Allah tht i found ur blog...sharing your experience made me realise tht i'm not alone.....there some success story among PCOSian....tqs again Joanna....hopefully...Allah will let us be a great mom....

Joanna OT berkata...

Naz, takpe. boleh bersedih. tp bangkit balik. jangan bimbang dear, Allah ada rancangan terhebat utk kite. Dah ramai PCOSer yg saya kenal dah pregnant. Sy pon alhamdulillah salah sorang darinya. Pasni Naz dah cool down, naz boleh da fikir nak usaha apa lepas ni. Klo nak berehat sekejap pon takpe. janji hati tenang bila ttc. Yg penting jgn putus asa dengan Allah. In shaa Allah sooner akan tiba masanye nanti