10 Mac 2015

KPI orang luar yang tinggi

Nape KPI (Key Performance Indicator) kali ni yang dicarutkan?
Hahahaaa..
Takde salah si KPI tapi melewati perjalan mengandung anak no.2 ni agak menggelikan hati jika tengok kelakuan orang sekeliling.
Kalau dulu lambat dapat anak, macam-macam ayat sarcastic yang aku dapat. Nasib baik akhirnya aku berjaya tolak tepi nak mencarut kan dorang.
Tapi bila orang tiba-tiba dapat perkhabaran aku pregnant no.2 sedangkan yang anak pertama masih belum cukup dua tahun, masing-masing keluarkan ayat yang hanya buat aku balas dengan senyuman sahaja sabab aku tau itu semua pinjaman Allah je. Tiada langsung nak riak apatah lagi war-warkan khabar tu.

Ayat dari orang yang bunting pelamin tapi nak anak no.2 masih belum nampak rezeki:
"Hish! awalnye pantasnye dari saya ni!!! Saya tak kira hujung taun ni saya nak beranak gak!!"

Ayat dari orang yang selalu gurau-gurau lucah (lelaki):
"Aiiii..cepat kali ni? Tak tunggu yang pertama tu besau dulu ke?"

Ayat dari ahli keluarga yang pernah wish tahniah tapi kalau gugur kau jangan nangis plak:
"Haaaa??? Kenapa tak bagitau ngandung? Kalau susah..susah sangat.. ni dah senang, senang sangat plak"

Ayat dari ahli keluarga yang subur:
"Eh aktif pulak husband ko ni"

Ayat dari ahli keluarga yang ttc kepada husband:
Dah tau dah dia mengandung melalui fb <--- sedangkan demi Allah aku tak pernah upload or revealed dalam fb. Husband aku blh jadi saksi sebab setiap updates dari aku, dia orang pertama dapat notification dan dia sendiri cakap mana ade aku sebar berita. Hanya Allah je tau, orang berkenaan tahu dari mana. Fb aku pun penuh gambar anak, husband dgn bento yang aku prepared utk hubs je.


dan keep coming more..
---------------------------------------------------

Macam-macam kan? Sesak nafas kadang-kadang. Aku sendiri bergelut nak revealed pregnancy kedua sbb nak jaga hati kakak dan sepupu-sepupu yang masih ttc.. aku memilih untuk merahsiakan. Cuma bila dah masuk bln ke3 dan keempat, aku tak mampu dah hide perut kalau pegi kenduri. Dari situ lah dorang tau.

Susah nak capat KPI orang sekeliling ni. Oleh itu, aku galakkan ttcian semua buat tatau je.. takyah nak tacing-tacing sangat. Layan tacing tu sikit-sikit je pastu bangkit dengan hebat! Maksud aku bukan bangkit pegi ganyang orang yang mulut carut tu.. hahahaa bangkit dengan positive vibes yang hebat! Sebab at the end, kita takkan dapat puaskan hati semua orang. Lebih baik puaskan hati yang MAHA PENCIPTA. Amin.

2 ulasan:

aiena berkata...

suka suka suka..hihi
memang begitu la orang sekeliling.
Hmm..butakan mata pekakkan telinga jela kan..
tension gak ngn org macam tu

*NurKhaiRunissa* berkata...

KPI orang2 diluar memang mcm2...being a childess for 5 years, i feel that all happen with a reason...hanya Allah saja yang tau..sape kita nk bertanya...ye,mmg ...tipu kalau saya tak sedih, nangis, moody tetiba... tapi mcm husband cakap, nk buat camne...die bukan tuhan nk bg terus..... cuma lately saya rasa byk sebab untuk ambil peluang duduk berdua..tak kesah la setahun, 5, even 20 years pn berdua, hargai masa tu!