5 Februari 2015

Monitoring Postpartum High Blood Pressure

Just a short post this time.

Alhamdulillah dah masuk 4months sekarang. Aku memang usaha gigih untuk kekal positive yang aku boleh vbac (vaginal birth after cesarean). Salah satu halangan aku adalah postpartum high blood pressure yang aku dapat lepas lahirkan sofea.  Till now aku still on med to control it. Aku pun dah masuk group gentle birth and ICAN/VBAC malaysia untuk dapat info berguna and support from them camne nak usaha ke arah vbac. Yela.. mostly doc kadang-kadang sering momokkan kite once pernah czer, most probably next pregnancy pun kena czer sebab risau rapture womb. Lagi-lagi la golongan high risk macam aku yang ade high BP.

Anyway,

Aku start monitoring aku nye bp dengan ubat cara pemakanan. I ate a lot of protein foods compared to carbo. Then, start walk dengan daughter petang-petang (actually sofea yang ngamuk tak nak masuk umah bila balik dari rumah babysitter.. dia sibuk nak jenjalan sambil minum / snaking pape yang aku bawa dari office T-T). Lepas tu aku start self-monitoring bp aku dengan bp set yang aku dah setahun beli dari lazada.

Alhamdulillah nampak perubahan. BPs reading became more stable. And.. lebih takjub bila aku saje buat experiment amek bacaan bp lepas recite Quran atau zikir... Gile bp drop sangat2. Walaupun kenkadang kalau ngaji lelama kan kita macam short nafas sikit lagi-lagi kalau surah panjang. Tehee..

Jap aku tunjuk korang reading bp aku ek..

124/74 - sit, left hand
119/81 - sit, left hand
119/78 - sit, left hand

115/36 - sit, after recite Quran
113/73 - sit, after recite Quran
114/73 - sit, after Zikir & looooong wait tunggu jumpa gynae.

Huuuu.. rase kagum dan takjub sangat dengan finding aku ni. Bayangkan walaupun sengal-sengal punggung tunggu nama aku dipanggil masuk jumpa gynae (2jam tunggu kot!!), bp still stable sbb dok sumbat telinga dengan earphone sambil ikut zikir dalam youtube. Syukur sangat.

Sekarang ni aim aku nak turunkan range sistolic tu pada below 110.. InsyaAllah aku yakin kalau aku kekalkan usaha, kekal positive, minta pada Allah.. dengan izinNya mesti Allah izinkan bp aku ditahap terbaik dan increase chances aku nak vbac. Amin.



2 ulasan:

Aenz sab berkata...

Rajin betul bt eksperimen Kat bdn sndr..hehe

Joanna OT berkata...

Hahahaa.
Gigih nak usaha bsalin normal :p