5 Januari 2015

Second pregnancy - beza sangat!

Still early term lagi tapi syukur, dah cecah almost 3months kandungan. Tapi pregnancy kali kedua memang definitely berbeza dari yang first one. Banyak yang aku kalah.

Early months. Mual.
Masa conceived sofea, takde mual-mual. Semua bende boleh makan dan tengok. Cuma selera tak naik jela. Untuk adik sofea, aku mual sangat-sangat. Selama ni jarang makan buah, abes semua buah masam aku makan. Sampai pegi pasar malam, aku hangin tengok budak jual buah tu jual mangga masak, bukan mangga yang masam. Buah strawberry paling mengubat mual aku. Amboi tekak pon komain lagi kan. Nak yang mahal je. Kalau tapau air pun memang air masam je. Takde dah teh tarik pepagi.

Makan.
Nasi aku kurang. Pagi aku rembat bihun sup letak limau. Malam bihun goreng perah limau. Kesian husband, muak dah die menu tu. Penah sekali orang kedai tak taruk limau dalam polisterin bihun goreng aku, husband pon lupa nak check sebelum balik. Aku makan dengan muke sendu. hahaha.

Emosi
Makin garang.
Makin emo. Tengok masterchef australia pun aku nangis. -_-

Energy.
Mak oii mane hilang energy aku pon tak tau. Letih memanjang. Balik keje, amek sofea terus aku terbaring depan hall sambil pantau sofea main. Muke pon jadi kusam sebab tak bermaya. 

Masak.
Jarang sangat! Aku tak boleh bau dapur. Kalau tengok makanan lebihan semalam, sure aku jeluak kat sinki. Ventilation fan dekat dapur wajib buka. Kalau tak aku jeluak lagi.

Bilik air.
Walaupun bilik air wangi sebab bau sabun husband mandi, aku mesti jeluak. Aku tak boleh bau.
Kesian husband terpakse terlebih rajin berus bilik air. Ventilation fan dekat tempat laundry pun kena on kalau aku nak masuk bilik air.

Yang paling champion sekarang. SAKIT PINGGANG.
Aku dah start sakit pinggang seawal almost 3months. Padahal dulu, aku pregnantkan sofea aku boleh kemas rumah packing untuk pindah dan renovate rumah lagi. Angkat barang berat-berat takde hal lah. Tapi tu dulu..sekarang angkat sofea 10kg pun, aku nak menangis dah. Sofea pula dah pandai ngelat nak naik tangga sendiri. Kena berdukung. So, tiap-tiap malam husband akan picit-picit dan usap pinggang dan tulang belakang, just untuk legakan aku. Tapi sakit tetap ada.

Lain sangat pregnancy kedua ni. Last-last aku ngadu ke mak aku, mak aku cakap.. dulu pregnancy kedua dia pun, die tak sekuat yang pertama. Kazen aku yang dah anak dua pun hadapi bende yang sama. I guess makin tua, makin camni kot. Takpelah. Aku redho je. Cuma nak berkongsi pengalaman. Hehe, lagipun kena catat sebab nanti lupa pula nak cite kat anak kedua bila die dah besar, dengan izinNYA.. InsyaAllah.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sis, i ada order opk n upt.... dah email resit bayaran.. check ye... tq

aida

Joanna OT berkata...

@aida,
TQ dear!
Sy dah email no.track smlm. baby dust!