2 Disember 2014

Usaha TTC Anak Kedua

Hi korang,

Aku dalam dilema gak nak tulis bab ttc anak kedua ni. Dengan mengambil kira ramai ttcian yang masih tengah berusaha untuk anak pertama, aku rase macam sedap pula cite pasal anak kedua. Aku paham perasaan dorang. Cuma bila aku pikir balik, bende ni penting untuk aku tulis sebab nanti nak bagi anak-anak baca pasal kepayahan dapat dorang. So aku nekad je tulis pasal ttc kedua ni. Aku betul-betul minta maaf pada sesiapa yang no longer finds blog aku ni tak sesuai dah untuk korang yang ttc. Takpe, aku faham.

Baik.

Post kali ni nak ulas pasal usaha (yang tak seberapa) sepanjang ttc anak kedua ni.

Medication:

  1. Takde ambil sebarang ubat fertility.
  2. Ubat hypertension je (kes dapat hypertension lepas bersalin tak surut2 lagi).
  3. Folic acid - consistent.

Supplement:

  1. Susu Al-Khisbun - sekejap je amek, tak consistent sebab kali ni aku tak tahan rase herba. Tah nape tah.
  2. Shatavari - consistent sehari 2 kali dari CD1 - CD27 (hari ovulation).
  3. EPO - consistent sehari 2 kali dari CD1 - CD27 (hari ovulation).
  4. Adidnda Qaseh Gold - tak consistent.
Kaedah:
  1. Bbt - 2 cycles termasuk cycle lepas yang mengalami chemical pregnancy.
  2. Opk
  3. Vaginal discharge examination (tengok kehadiran eggwhites).
Software bbt:
  1. Fertility Friend - sebelum dapat bold coverline, ff buah coverline (line merah putus2) sebanyak dua kali untuk detect hari ovulation.
Kerohanian:
  1. Surah Maryam
  2. Al-Ma'thurat selalunya pagi lepas subuh.
Alhamdulillah. Tu je yang mampu dilakukan. Sukar juga nak consistent usaha ttc anak kedua dengan ada aank kecil. Kita kadang-kadang boleh terlupa dan abaikan usaha sebab kita lebih utamakan melayan kerenah anak kecil.  Tapi syukur. Masih diberi peluang oleh Allah.


8 ulasan:

Nina Shaff berkata...

asslm joanna, good for u..your baby dah besar mana? i am thinking of getting pregnant again sbb haritu pun lama jgk baru bleh conceive ank sulung..tp kan kana put a gap in between sbb haritu i cser..

Tanpa Nama berkata...

Salam dear..nak tanya..shatavari tu u amek time period jugak?

Joanna OT berkata...

Hi nina,
Baby mybe baru 5w+ wpun klo ikut LMP baby dah 6w+.. hard to say coz cycle pjg so doc tak blh determine lg awal2 ni. Oh same with me, first baby pon czer.. so i gap 1 and half year br conceived yg ni. Doc kate ok sbb by the time i deliver nnti, first child dah 2y3mo.. so wound czer kita pun should be ok by then..

Hi tanpa nama,
A'ah time period i amek juga shatavari. Start je cd1 i trus amek. But ade org i baca kt blogs and forum sumtimes dorg ambil after period. Tp for me, function shatavari adalah untuk cantikkan follicles / ovum. So in my opinion, i rase i kena amek seawal cd1 sbb time tu la kita nak enhance development telur kita dgn baik.. :)

mag berkata...

sy senang menanti anak ke 2 berkurun lamanya:)
mudah2an tips ini boleh membantu..
pernah ambik shatavari.tapi x konsisten...bolela try again

slm pekenalan ya joanna :)

Lady Yusuf berkata...

dear..
joanna

nak tanya you makan EPO satu hari 2x kan..so seeleok-eloknya bila waktu yang sesuai untuk makan EPO..

Joanna OT berkata...

Hi mag,
Salam pkenalan! Oh yeke.. hopefully usaha u and pasangan berhasil. Baby dust!!

Dear lady yusuf,
Ha'ah i makan sehari 2kali. Normally i mkn lepas breakfast and lepas dinner :)

Lady Yusuf berkata...

thank you dear..for sharing..if u dont mind..can i know bila waktu yang sesuai untuk buat OPK...

Thnaks again.

Joanna OT berkata...

@Lady Yusuf,

Seelok-eloknya 9pagi - 8mlm. Waktu utk cek opk tak sama macam upt.Lg elok sebelum kita cek opk tu, kita puasa air / reduced water intake dalam 2-3jam sebelum cek sbb bacaan blh lari klo urine 'cair'. Sy pernah buat opk time slepas sy minum byk, mmg line tu slightly samar.