3 Mei 2013

TTC entry: BBT benefits (Basal Body Temperature)

Alhamdulillah aku sekarang a ttc survivor. Dah masuk third trimester dah...Harap Allah pinjamkan zuriat ni lama pada kami. Tapi jerih usaha sepanjang ttc journey, tak boleh aku lupa. Banyak perkara yang memberikan ilmu baru pada diri aku and hasben.

Cycle period yang panjang...
Tatau ovulation day...

Dua benda ni la yang wat pale aku pening dulu. Tiga bulan sebelum kawin, aku da start marked setiap cycle aku ade berapa hari. Memula nampak macam normal. Tapi after kawin, certain cycle jadi panjang. To be exact = 40 days. Nanes mak.

Masa tu aku dok discuss dengan hasben, camne la nak detect ovulation day kalau bilangan hari setiap cycle pun  tak pasti tetap. Then, aku decided nak try basal body temperature (BBT) method ni. Dari BBT ni la aku dapat instinct yang aku ni pcoser sebelum disahkan dengan results dari doc (hormonal test & TVS).

Awal-awal wat BBT ni memang frust la... tah bende tah graf suhu aku tu! Dah macam dawai kene ketuk..naik turun-naik turun macam salah satu graf kat bawah ni. Langsung tak dapat detect ovulation. Udahnya aku give up guna BBT ni a few months (yup, sometimes aku ade gak rase fed-up.. bile fed-up aku rase xde salahnya aku break kejap dari sesuatu usaha..janji aku tak break lama sebab takut rugi lak masa terbuang begitu saje je kannn.. umur pon tak mude mana daa kann..).


Lepas tu, masa tengah tunggu nak start treatment dengan mac,hukm.. aku start amalkan supplements yang penah aku tulis kat entry lepas & bbt. Dalam masa sebulan menunggu dan went for natural way, alhamdulillah chart bbt aku cam cantik lak! huuuu... rase bersyukur sangat. Dapat la aku detect hari subur (line merah with low temperature) dan dikuatkan lagi dengan bukti dari OPK test yang positif. Rupanya ni la graf terakhir sebelum aku confirm conceived.


Ok despite semua kelebihan biase bbt yang korang boleh gugel... aku nak bgtau korang kenapa aku rase bbt ni sangat bagus untuk ttcian especially pcoser?

Macam akunyer cycle 40 hari kan? Tak sama dengan orang normal yang 30d with D14 dorang ovulate kan?
Haaa... dari last cycle aku tu,

Last menstrual period (LMP) = 3 Oct 2012 (regardless you ni pcoser with long cycle period ke tak, doc selalu akan ambil tarikh ni untuk kire due date & size baby).

Ovulation day aku = D28 (means lewat 2 weeks from normal kann? Tapi doc selalunya ignore perkara ni sebab die tak yakin kite dapat determine bile exact day kite ovulate. So dorang memang akan guna tarikh LMP tu je).

Sepanjang pregnancy, dah banyak kali dah doc akan cakap eh size baby macam kecik sikit from predicted. Haaa jadi time ni la data bbt aku ni berguna. Aku selalu remind doc yang cycle aku panjang 40days, last ovulate on D28 which 2 weeks lambat. So doc akan respon:

Oh, that makes sense... so due date pun maybe berubah seminggu dua lewat...

See?? Nampak tak hidden benefit of bbt tu? haaa... hanya kite ttc je yg tau huhuhu..

Kalau ikot LMP, aku sebenarnye da masuk 30weeks of pregnancy da..
Tapi kalau ikut ovulation date tu aku baru 28+ weeks..

Jadi fellow ttcians, aku rase bbt ni sangat bagus untuk kite semua. Memang highly recommended. Yang penting, kite kuatkan semangat utk dapatkan data ni setiap hari. Kepada hasben2 ttcian pula, memang korang tak terlibat dalam bbt. Tapi kalau sekali sekala you guys ask your wife, "camne suhu hari ni? tinggi ke rendah ke?" Haaa... sure berbunga hati isteri. Ada gak laki kite concern kan atas ape yang kite tengah usaha kannnnnn?

Happy bbt guys!



5 ulasan:

Nina Aman berkata...

hi joannna. i serius tak fhm bila ovulation day tu.fyi, my menses came after 103days of waiting.nanges!bila baru2 ni i nak detect my O day, terus jd pening.O tu bila suhu plg rendah, diikuti peningkatan suhu mendadak selama 3 hari?btl ke?

Joanna OT berkata...

Sepatutnye mcm tu la nina. Suhu akan turun mendadak (rendah dr awal mensus) & naik for a few days (lebih tinggi dr suhu awal mensus). Then maintain naik untill next cycle bermula die akn turun semula mcm awal2 period tu.. Tp klo preggy, die x turun da.. Mcm i pun takut salah predict kn, so i buat sekali test opk.. Turn out mmg positive masa die nak naik dr suhu plg rendah tu.

Nina Aman berkata...

joanna: kalau preggy (based on ur experience), suhu kita stay high n constant ke? mcm my BBT, since dpo6 sampai skrg dpo16, my BBT mencanak naik n constant. apa maknanya ye? kalau nk period, BBT akan drop eh?

Joanna OT berkata...

Nina: like mine constant high then bile doc confirmed i conceived, unfortunately i terskip lak nk catat suhu..so suhu berlubang2.

Tapi ni i link kan contoh utk chart preggy (kalau u tgk, die constant tinggi kan):
http://www.google.com.my/imgres?sa=X&hl=en&biw=1024&bih=653&tbm=isch&tbnid=aAx2GF3qrXfviM:&imgrefurl=http://pregnancysigns.wordpress.com/bbt-charting/&docid=oRKcP7KvvbozOM&imgurl=http://pregnancysigns.files.wordpress.com/2008/01/my-chart.jpg&w=902&h=418&ei=TmiMUfaAPMPRrQfI7YB4&zoom=1&ved=1t:3588,r:12,s:0,i:143&iact=rc&dur=613&page=2&tbnh=153&tbnw=330&start=11&ndsp=15&tx=257&ty=68

Tapi kalau utk contoh normal cycle, dia kan constant sekejap, after a while bile tiba masa nak period, suhu akan drop melebihi basal line <-- line merah melintang (basal line ni kalo guna fertility friend application, die akan tlg determine utk kite)

http://www.google.com.my/imgres?sa=X&hl=en&biw=1024&bih=653&tbm=isch&tbnid=2l0MwgpsIqr_WM:&imgrefurl=http://www.fertilityfriend.com/ChartLegend.html&docid=OOq5dUpr6l4gqM&imgurl=http://www.fertilityfriend.com/layouts/ttc/help/chartkey.png&w=704&h=469&ei=TmiMUfaAPMPRrQfI7YB4&zoom=1&ved=1t:3588,r:16,s:0,i:155&iact=rc&dur=5485&page=2&tbnh=182&tbnw=273&start=11&ndsp=15&tx=217&ty=62

Miracle of Qaseh berkata...

hai.. saje singgah :)

wahh da makin dekat ni..