5 Mac 2013

Hempas pulas kemas

Sejak dua menjak ni blog dah sunyi. Bukan mati idea nak tulis entry. Tapi banyak komitmen yang aku dok kejarkan. Keje tak yah cakap la. Ni bertambah BIGGEST commitment aku bile aku kena kemas rumah parents aku (yang aku dok dari umur 2 tahun sampai laaa ni) untuk renovate. Parents aku sebenarnya dah lama pindah ke tempat lain sejak pencen. Then bile aku kawin, aku masuk rumah tu tanpa buat major perubahan. Cuma buang sikit-sikit mana barang yang tak guna.

Tapi korang sedia maklum jela, kalau dah nama rumah family sejak kecik.. dah tentu la barang-barang kat dalam tu semua barang2 lama dorang termasuk furniture yang ikut 'theme' selera parents. Hahaha korang dapat bayangkan. Lantai pun still parquet hokey :p. Dulu aku & hasben ada rancang nak overhaul rumah tu. Siap dah cari kontraktor untuk amek quotation. Tapi last2 sangkut. Nak tau sangkut sebab ape?

Sebab... duit yang aku dok kumpul selama ni aku berbelah bahagi nak guna untuk ape. Kejap aku pikir nak renovate rumah, kejap aku pikir nak deposit beli rumah baru tapi tak jadi sebab kalau taruk deposit 20% memang lepas cuma extra untuk duit lawyer & proses dokumen bagai takde. Lepas pikir pasal renovate dan deposit rumah baru.. Aku terpikir lak pasal ttc. Masa tu kalau ditakdirkan keadaan aku ni memerlukan rawatan IVF, duit tu aku rase berbaloi kalau digunakan untuk rawatan ttc. So... sepanjang aku ttc setahun 3 bln, aku pendam je niat nak renovate rumah tu. Niat nak joli sakan pun aku pendam. Cuma amek sikit2 je untuk g short trip.

Tapi kuasa Allah, aku conceived naturally. Bila masuk umur kandungan 4 bulan, aku dah macam tak senang duduk. Aku cakap kat hasben, moh le kite kemas & kosongkan rumah ni untuk renovate. Aku rase keadaan rumah tu macam tak sesuai untuk kehadiran baby. Parquet lantai ada pula yang start tanggal (imagine umur parquet tu 28 tahun). Kan sangat TAK best kalau nak biar anak merangkak atas lantai tu kan. Jadi sekarang ni, despite perut tengah membesar, aku rase Allah beri aku kekuatan untuk mengemas rumah dan buang segala tok nenek dalam ex-rumah parents aku tu. Aku buang semua gelas2 & pinggan mangkuk yang patern lama2 tu.Furniture pun bakal aku buang dengan bantuan indon yang aku akan upah angkat. FYI, parents aku pindah sehelai pinggang je ke rumah baru. Dorang bawak baju2 je. Hahahaa dorang pun takmo dah kot perabot lama2 tu. Proses kemas2 ni terpaksa aku wat sensorang slow2 sebab hasben aku lak giat keje on weekend. Keje ni die takley elak sbb memang task die. So aku cuma mengharap die balik keje & tolong aku angkat segala barang-barang yang aku dah asingkan untuk buang. Alhamdulillah. I've been doing this kemas2 for almost 4 minggu, rumah dah makin bergema sebab start KOSONG! Hahaha.. feeling die heaven. Tapi serius tumit aku sakit. Yela, letih kot kemas2. Tapi aku bersyukur tiada sebarang kesukaran untuk gagahkan diri kemas rumah walaupun hamil. Alhamdulillah.

2-3 minggu lagi, aku akan merempat sebulan dua kat umah akak aku untuk bagi laluan kontraktor wat keje.

Kadang-kadang dulu aku selalu pikir, betol tak tindakan aku hold dulu duit ni utk ttc? ke salah? tapi bile lihat keadaan sekarang ni, aku rase patut lah Allah bantu kuatkan pendirian untuk hold dulu duit tu dari aku spend tah pape sebab eventually aku memang akan perlukan die untuk bagi yang terbaik for my future baby. Memang aku tak guna untuk rawatan ttc tapi Allah takdirkan aku hold duit tu untuk baiki rumah tu supaya selesa untuk 'orang baru' nanti. InsyaAllah.

Kat sini aku dah faham, bila kite minta petunjuk dari Dia tentang any keputusan kita nak buat. Kita jangan risau kita tersasar. Mungkin sekarang tak nampak purposes tindak tanduk yang kita pilih tu... sooner or later kita akan nampak juga hikmah die. Yang penting once kite dah buat sesuatu keputusan tu, jangan doubt diri korang. Kalau ada was-was, minta petunjuk. InsyaAllah. dengan bantuan Allah kita tak tersasar. Cuma perlu berusaha & sabar. Ada nikmat menanti.

5 ulasan:

Atie Nash berkata...

yup, I am totally agree. Pekara yang sama I alami masa I buntu masa proses nak beli rumah. Akhirnya Allah tunjuk jalan yang terbaik, siap Allah permudahkan lagi. Syukur sangat-sangat. Anyway, happy new look for your house ^_^. boleh la jemput TTCian gathering

JayFarhana berkata...

haha i pun baru je last 2 weeks kemas bilik sbelah (umah i 2 bilik je) dan bilik lagi satu tu kitorg buat stor. haha! skali tgk, mcm rugi space lak, sbb mane tau leh buat tempat milk storage ke, tempat simpan mainan anak ke kan, so kami pun kemas la berhempas pulas. 2 hari baru setel ok. HAHAHA! sampah semua berplastik2 berkotak2, sampai jiran sbelah ingat kitorg nak pindah. i ckp la "tak, ni sampah nak buang"
then jiran kate "Wah? byk mcm ni??" gagaga..i ckp la tu sampah yg kawin 4 tahun. hahaahha :P

Joanna OT berkata...

atie,
Kaannnnn... Hahaha..rumah kecik comel je, klo gath sure kena laga2 pwot auwww.. :p

Jay,
samaaaaaaaaaa! ustazah dpn umh i (jiran lama) da susah ati igt ktorg nk pindah. Byk kot kitorang hangkut beg2 plastik smpah itam ke kereta. Angkat ke kereta?? yup! ktorg practice go green kali ni gagagaga.. sume loyang kuali mak i, papers, plastic ware sume i jual kdai recycle. dpt RM100++
hahahaa.. byk kan smpah terpendam kat umh parents i. rim kete pn ayah i ade simpan -.-''

JayFarhana berkata...

hahahahah rim kete pun simpan lagi ni :P eh ehh bagus jugak eh jual kat kedai recycle. where to find it eh?? die terima ape saje brg eh? byk gila brg nak kena clearkan kat umah i ni. cpu yg dah rosak, meja pc yang mcm nak runtuh, kayu alas katil yg dah patah. haish!

Joanna OT berkata...

I pg yg dkt dgn rumah i kebetulan ade kdai recycle. Die received besi, plastik ware, aloi, tembaga, papers.. Kaca & kayu dorg tak terima klo kt tmpt i ni. Hey old cpu worth rm7 klo i x silap. I pon nk anta gk cpu. Monitor lama pn dlm harge tu gk. Cr la kdai nearby umh u, dpt gk extra wit hehehe. I dpt wit trus mkn kenyang2 upah penat kemas :p