31 Januari 2013

kerak susu ter'kurang'?

Starting day 1 of year 2013, my workload sangat banyak dekat lab & office. Aku selalu balik lewat dan pagi-pagi buta dah keluar pegi kerja to avoid traffic dan supaya dapat datang awal office untuk finish-up kerja. 3 minggu pertama January, aku memang tak sempat nak amalkan minum susu kambing or enfamama pepagi sebelum pergi kerja. Kurma pun sama! Bila stok habis, takde masa nak gi beli kat pasar tani. Nak jerang air pun rase masa tu tak cukup. Hanya cukup untuk mandi, solat, ngaji sikit (tak sampai 2 helai muka pun), bersiap, salam kiss hasben terus berdesup  gerak kerja. Memula i tot badan aku boleh adapt bila 2-3 minggu tak dapat susu. Tapi sebenarnya rase kejam sangat bila fikir anak tu perlukan khasiat susu tu kan. Sekali one fine day, aku notice kerak susu yang selalu ada on both nipples dah kurang! serius kalau dulu nampak dari jauh (kalau hasben tengok la), tapi masa tu aku rase kena belek baru perasan! Damn! PADAN MUKA aku! Terus tobat gile.

Sekarang, aku bangun awal kol 5am untuk make sure aku ambil susu sebelum pegi kerja. Tak pasti kesan psikologi atau what, aku rase kerak susu aku dah kembali normal macam sebelum ni. +.+
Tula, sendiri cari pasal.
Sebaik sedar awal.

Betul la kata org, bila minum susu & makan kurma secara tak langsung dapat bantu enhance penghasilan susu badan. Sekarang aku minat makan kismis sambil minum susu. Alhamdulillah.

I learn my lesson.

4 ulasan:

NazLurve berkata...

err camna nak tau/tgk kerak susu tu? x pnh tau pun huhu wpun i mmg tiap2 ari minum susu.

Joanna OT berkata...

heee. die kaler putih kat puting tu. tapi bentuk kerak / susu beku. lagi obius klo lepas mandi.

JayFarhana berkata...

Joanna, pls dont panik! me pun dah berkurang kerak susu tu. i think it will come n go and wont show everyday during our pregnancy. i still minum susu and eat my supplements mcm biase but kerak susu kat nipple mmg dah kurang. kadang2 ada, kadang2 takde. even lepas mandi pun, yg i nampak texture nipple berubah sikit but there's no discharge or anything. its okay hun!

Joanna OT berkata...

Fuh fuh sebaik u pn cmtu. Igtkn i je cmtu, i tnye org lain they cant recall blk moment tu