1 November 2012

Cakap tak pijak tanah

Mak jemah sangat kan!
 
Today I overheard conversation between my two colleagues. They were gossiping about local actresses & infertility.

Male staff started:
“Ha… Ko tengok bila si pelakon EF kawin dengan Y, dorang takde anak kan? Tapi bila EF bercerai dan kawin lain dengan EE, dia dapat anak kan?”

Female staff replied:
“A’ah”

Male staff again:
“Sekarang ko tengok pula bila si Y ni kawin baru dengan si LS, si LS tak pregnant-pregnant lagi kan? So semua budak-budak ni (he was referring to the previous gossip group in the office) kata sekarang ko nampak tak siapa yang MANDUL! Might be si Y!”

Then…


They both were laughing.


Seriously I felt sick! Did they ever think that the infertility problem comes from Allah yang Maha Kuasa kerana only Allah knows what’s best for us? If they were laughing about someone’s
KEMANDULAN, did they ever realize that they’re actually laughing at Allah’s takdir? I felt sorry for them. They are being ungrateful and low in moral just because they never have to struggle in getting pregnant or making their wives pregnant. CAKAP TAK PIJAK TANAH. Looking at this situation, I thank Allah for making me and DH a TTCian  couple (hopefully it's a temporary ujian, insyaAllah). At least we learn how to respect others that might not prefect as ‘they’ were (orang-orang subur yang pancut sekali dah terus pregnant macam ayam betina).

Sigh.

I love you Allah.

13 ulasan:

CIK PUAN TIPAH berkata...

Mereka tak rasa yang anak ini rezeki dan ketentuan dari Allah. Sbb tu boleh berckp sedemikian rupa.

Joanna OT berkata...

Setuju! rimas dah dikelilingi org2 mcm ni. I bukannya sedih sebab terasa, tapi rase terkejut ada juga manusia yg bcakap macam perfect sgt.

Nanie Nahar berkata...

biasalah tu, benda tak kena atas batang hidung sendiri :(

Joanna OT berkata...

aa'h
takpela kita doakan dorang tak macam tu dah pasni.

Bouncing and Cherubic berkata...

orang-orang subur yang pancut sekali dah terus pregnant macam ayam betina).

u punya ayat ni buat i gelak..hahaha..macam ayam betina..kih kih kih...ya tapi i faham, kita tujukan pada 'orang2 seperti itu' kan..tapi mereka lupa, EF dan new husband dia tu dah tahap nak bercerai..LS dan Y sedang bahagia..

Joanna OT berkata...

Haha tu yg i selalu bayang.
Yup, dan kita pun sedang berbahagia walaupun "masih" berdua.

JayFarhana berkata...

mulut longkang betul.
nnt anak or bini diorg kene tarik dgn Allah, baru reti pijak tanah...eee..
i benci kalau org gelakkan kemandulan. sok org yg mandul tu tah2 masuk syurga, dia apa dpt...eee
ehhh marah :P hehehhee
Ala, LS & Y baru je kawin. tah2 LS pun ada infertility prob ke apa..esok2 ade la tu rezki diorg kan..susah payah je ur colleague ni ambik berat psl hal katil org ek? hahaha

Joanna OT berkata...

hahaha.. tau takpe, takde keje dorang ni. Yg male staff tu msa dapat anak ke2 tobat sekejap gak la sbb baby lahir saraf utk induced buang air besar was not functioning. Kena ulang alik hospital dan bila baby nak 'yak' parents kena jolokkan. Kesian kan si baby tu. Insaf gk la si male staf tu. then after a while.. baby die tiba-tiba boleh berak dgn sndiri. ironinya, tobat sebelum ni dah tak igt balik bila dah baby dah sihat. tu yang puaka pula mulut die. huhuhu

aNis LeMoN aBu berkata...

hi joanna.

hm. benda tu biasalah orang komen, especially yang "normal" macam diorang.

tapi i terkejut bila u cakap male staff tu pernah diuji tapi still boleh cakap macam tu.

apekah??

btw, thanks for dropping by kat my page :) http://babyworldourworld.blogspot.com/

Joanna OT berkata...

Anis,

Kaaannnnnn?? manusia...manusia.

U're welcome! :)

JayFarhana berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
JayFarhana berkata...

sama lah mcm ex-ofismate i, mase anak 1st mmg senang la wife dia bersalin, so bila orglain susah ade anak n susah bersalin, dia kutuk ckp org byk dosa smua..siot je. skali bila wife dia nak bersalin anak no 2, 48jam masih takboleh bersalin last2 kena c-sect. dia asyik la update fb n twitter minta semua org doakan wife n anak dia selamat. masa tu kwn i sound dia "tu la ko mase anak 1st ko mengata org, skang baru ko tau menggelabah bila kene kat bini ko"
then skang dua2 dah sihat wal-afiat, kembali mengutuk org yg takde anak. tahape2. never learn his lesson. hish

Joanna OT berkata...

gile puake mulut die. siap ckp org len byk dosa? Tuhan ke? adoiyaiii. bgus kwn u sound tepek kt die. huhuhu