31 Oktober 2013

TTC entry: Soalan tak kan HABIS


Hi y'all..

Banyak bende aku nak update.. tapi tak tau celah mane nak start sebab semuanya back dated. Takpe, slow2 aku update.


Sekarang ni life aku dan husband totally berubah bila dah survived ttc journey untuk kali pertama (kena beringat kemungkinan untuk second pregnancy, I might have to face all over again ttc journey kalau itu perancangan Allah). Sofea - my darling totally sinarkan hidup aku and husband even tho banyak pekara kitorg kena ditched lepas ada baby. Nway tapi y'all tau ape yang TAK BERUBAH?

People out THERE...

They never get enough of ME...or should i say kite yg ttcian ni...

Aku terpanggil untuk wat entry ni pun sebab lepas aku habis maternity leave selama 3 bulan, ada member aku yg still ttc (call her A) ngadu pasal member (call her B - a mother of 2 or 3) yang baru sehari jadi agent supplement terus sms ckp, babe produk ni bagus utk ko yang belom peknen lagi. Kesian A sebab die di approached by B dengan cara yang tak sedap mata dan telinga. Padahal A decide to enjoy her ttc life while her hubby was away untuk mencari rezeki and A kena uruskan parents yang tak sihat ulang alik treatment. So dengan condition die takde commitment anak dan suami berjauhan, dapatlah die fokes pada ibubapa die.. Nampak tak rancangan Allah tu paling terbaik? lagipun produk si B cadang tu dah lama si A telan, tapi belum ada rezki.

Pas A ngadu, si C (another friend of mine) plak ngadu gak... most of our friends da kawin or bertunang. Tapi si C ni je tak yang kawin2 lagi. Mulut org memang dok perli die je... Kesian aku tgk kedua2 kawan aku ni... Aku dengar pon sakit ati...

So aku cakap je kat kawan2 aku ni..

"Babe, korang jangan pedulik cakap org lain... Macam ni jela... korang tengok ek... contohnye aku...

  • sebelum tunang, orang tanye bila nak TUNANG...
  • dah tunang, orang tanye bile nak KAWIN...
  • dah kawin, orang tanye bile nak ada ANAK...
  • dah ada anak.. i tot things will be different.. NOPE... dorang lagi KEJAM.. nak tau dorang tanye ape?

SUSU TETEK KO ADE?
BANYAK TAK SUSU TETEK KO?
LAAAA PUTING KO PENDEK KE?
KALAU SUSU BANYAK, TETEK KO KERAS TAK?
SUSU TETEK KO SIKIT LA TU... AKU DULU MELIMPAH RUAH... (perghhh ada bau riak di situ)


Tengok.. sampai tetek & puting kite pon orang luar jaga tepi kain...??? Totally insane.

Tu la.. kadang2 mungkin ada sebilangan kita yang anggap cepat la aku pregnant, so takde da orang tanye soklan menyakitkan ati aku.. Babe, you were WRONG!

ORANG AKAN SENTIASA CARI KEKURANGAN YOU, JUST NAK SEDAPKAN HATI DORANG AND DORANG RASE SECURED DAPAT TAU ORG LAIN ADA BANYAK KEKURANGAN. Memang sikap manusia camtu.

Takpela... kite yg ade kekurangan ni, blaja je terima kekurangan kita dan usaha untuk dapatkan yang terbaik supaya kite tak nampak BODOH di mata orang lain apabile kite sibuk bercerita pasal kekurangan orang lain. Kan dah tertulis semuanya milik Allah.

Fertility tu pon terang-terangan milik Allah.

Please enjoy life korang while usaha dengan sehabis baik yang mungkin. Tapi jangan la enjoy sampai TAKDE usaha pastu nangis2... ape ke halnye canggitu kan? :)

Sofea support aunties semua... yey!


Uit anak daro jangan nak cross2 mata tu huhuhu


7 ulasan:

Cinta Zakirah berkata...

She is so cute!!

JayFarhana berkata...

boleh tak nak korek korekkkkkkkk bijik mata sofea ni haihhhhh geramnya!

anyway, u are TOTALLY RIGHT! serious puting tetek org pun diorg tanya kan! me pun kena! Puting ko ok ke? cam dah takde segan silu nak tanye puting org. pasni dalam suar dalam pun nak tanya jugak? payahhh

tu yg i pun penah buat entry mcm ni, lepas beranak pun it will never end. guess what, org even dah start tanya i, So bila nak planning for 2nd baby? YARABI bertobatlah korang smua ni wei...

Joanna OT berkata...

Jay,
hahahaa... semua bolat weh,mata bolat, bdn bolat, pale bolat.. pwot lagi lah... hahaha

itula pasal weh. dah mcm public figure tetek aku ni i tanye kan.. ada yg siap ckp nak kate susu ko sikit sebab tetek kecik, ramai je tetek kecik yg byk susu. Hamboih! size boobs i pon org tau heh.

huh pasal 2nd pregnancy xyah ckp la.. visit i kt sepital pas bsalin pon org da tnye. Klo layan memang gilo weh.

Anim Daim berkata...

betol 2..
kadang 2 saya buat tak tau jer....
mampu tersenyum..
tp menangis didalam....
hanya Allah tempat mengadu....

mata sofea cantik....mcm guli...
geramnya...

Atie Nash berkata...

comeynyer sofea...putih gebu lak tu. rasa nal pelok ketat2 heheh.

Entry ni betul2 mengingatkan I kes yg baru2 ni terjadi kat I. Maybe salah I jugak sebab tulis 'excitednye nak dapatkan anak. Apapun halangan akanku lalui jua" lat FB I.

comment pertama yg I dapat was
'Atie, kalo ko nak try produk Shaklee PM la aku eh"

U nampak tak kawan I ni bukan simpati pun tapi nak jadikan I tempat dia dptkan keuntungan. What the xxx? I sound dia balik.

'Aku dah lama pun pakai produk tu. Dah ada supplier favorite pun. Makan ke tak makan ke rezeki dapat anak ni Allah yang tentukan. Apa yg aku harapkan ko doakan yg baik2 utk aku pun dah cukup'

u know what happened next?

dia delete comment dia tu...
hahaha

Kisah dia habis setakat tu. Tapi kawan yang lain2 ada jual macam2 produk lg. Buat iklan jual produk mesti tag I. Lepas tu tak abis2 duk PM I suh beli produk diorg. Kata2 simpati atau kuatkan semangat takde bagi pulak.

Haih, diorg bukan kawan dah...diorg tukar relationship kawan kepada jurujual.

Joanna OT berkata...

Anim,
kannnnn... hanya Allah jela yg Maha mengasihani hambanya.. Hahaha... ok first time org kate mata sofea macam guli.. klaka gile.

Atie,
tula.. approach dorg ni kadg2 buat kita tfikir yg dorg ni nak tolong sbb simpati kat kite ke sbb nak untung jual produk? sekali sekali kene gak jadi keras cm u jawab tu. Biala org paham sket kan...

Bouncing and Cherubic berkata...

Eeeuuuwwwww..memanng camtu la kot..

you know, dah nak masuk 2014 ni pun people still keep comparing like baby si A comel, baby si B tak comel gelap ikut bapak. Baby si C gebu sebab minum susu mahal, baby si D kecik kering sebab minum susu murah. Baby E mak paknya kaya pasal tu boleh pakai baju mahal, baby F mak bapak keje biasa2 hanya boleh pakai baju pasar malam..

Then dah dapat anak 1, tanya anak kedua. Dah dapat anak lelaki, sibuk tnya bila nak dapat perempuan. Bila dah UPSR, tanya pulak anak UPSR berapa A, KSSR & PBS Band berapa? masuk U mana, kos apa, kerja apa, gaji berapa, bila nak menantu..

And betul la as previous commentator said.a friend of mine yang doktor kerajaan pun siap boleh promote Premium Beautiful kat i untuk pregnant, mentang2 dia dah masuk anak kedua..Masa tu I rasa macam nak bagi link blog Aidid Muaddib pada dia..tapi masa tu sabar je la..

Fuh...melahar pulak I kat sini..nak2 baca pasal tetek tu..