8 November 2012

Oh My Twice Egg Whites!

Twice? Really?
Does it normal?

Masa bujang dulu aku tak kesah sgt pasal cervical mucus (CM) through out my menses cycle. Sekarang bila dah kawin & tgh TTC, terlebih concern plak atas ape yg keluar & rasa. Aku ada perasan beberapa cycle aku sebelum & current menghasilkan 2 kali egg whites (EW) dalam satu cycle. Memula sebelum cari jawapan kat google, aku bingung sendiri2 dan hasben siap cakap...

"B, mungkin nak dpt kembar ni! kembar ni! hahaha"

Ok, die buat lawak je walaupun die tau kitorg takde keturunan kembar .Lainlah kalau amek ubat kesuburan. Potensi tu ada (sekarang tengah try conceive naturally, next cycle br start letrozole).

Sebenarnya,

It is normal to observe egg white CM twice in a menstrual cycle. The typical stretchy and fertile CM (spinnbarkeit) develops under the influence of estrogen hormones. Estrogen rises normally twice during the menstrual cycle: Just before ovulation and again about 7-10 days later

Ooo normal rupenye. Hurm betullah kot. Kalo tgk BBT, memang aku ada detect egg white sblum ovulasi. Masa tu stok OPK (ovulation prediction kit) dah habis. So takleh check samada aku ovulate ke tak. Pas beberapa hari kemudian, ovulation yg betul2 datang. Haaa time ni OPK tu hado. Walhal time tu mmg malas nk BD. Tp bila tgk OPK positive, haaaa kena gigih la kan... huhuhu.

Err.. my egg whites (sorry too much information) hahaha
Nampak tak i detect CM mcm egg white sbelum real ovulation? BBT tak displin awal-awal cycle.


Pasal aku konfius status EW yang awal2 tu, aku pun buat dua-dua test pada 29 Oct 2012. Pregnancy test negative (seperti dijangka) dan OPK POSITIVE!

29 Oct 2012 - OPK test colour lebih gelap dari control.
Esoknya, aku wat sekali lagi OPK test, positive gak klo ikot mata ni.
30 Oct 2012 -
1) 26/10/2012 - pagi
2) 26/10/2012 - ptg
3) 29/10/2012 - pagi
4) 30/10/2012 - tghari

Tapi mesti kite tertanya-tanya juga kan, boleh tak kita ovulate 2 kali sebulan?

Double ovulation is possible and probably happens more often than in 1 of 100 cycles. About 1 in 80 pregnancies with spontaneous ovulation are twins, and about 2 in 3 of these twins are from double ovulation. However, double ovulation cannot usually be diagnosed by checking CM.

Hehehe... untonglaa sape boleh ovulate 2 kali kan?

Seperti cycle last month, ovulation aku mmg jatuh pada hari D28-D30. Lambat kan? Beza dgn normal D14. Takpelah at least Allah bg juga aku ovulate tanpa perlu ubat kesuburan. Cuma cycle jadi pjg. So susah nak detect hari subur. That's when OPK offers so much help. Lagi satu, aku pelik suhu badan aku sblum ovulation rendah kot range 35oC, pas ovulation naik la range 36oC tapi tak penah lebih 37oC. Orang lain aku tgk macam dah sampai suhu nak demam. Hurm.. Ok ke suhu aku ni?

5 ulasan:

Bouncing and Cherubic berkata...

same here..! dulu i sampai pening kepala apesal i punya ECWM tu sampai dua kali..sampai i boleh agak berapa haribulan dia datang kalau ikut kiraan cycle..baca2 thru online pun kata normal, so i biar je la..cuma masa 2nd time of ECWM tu, i get ready dengan pantiliner, sebab yang 2nd time tu baunya lebih kuat sikit dari yang 1st ECWM..sekarang ni, i biar je, ada rezeki ada la..

JayFarhana berkata...

hold it! kenapa ini blog ke 2 yg i baca yg citer about kembar! lepas i taip pasal saspen kembar, bace blog lain pun psl kembar! ehhhhh

yeah CM mmg mysterious. to be frank, i sampai skang takreti distinguish egg white, watery tu mcm mana. for me i sentiasa ada egg white hahahahahaha (gatal, slalu horny) EH
hahhahahahahaa
but yeah thats a positive surge! apa tunggu lagi BD lah se-khusyuk2nya hehehe, jgn lupa doa nabi zakaria & doa sbelum BD tu tau ;) insyallah.

Bouncing and Cherubic berkata...

Jay, that's a sign! hahaha...be prepare for twin..... kih kih kih

Joanna OT berkata...

Bnc,
oh yg second tu hau lain sket ek? I tak perasan plak. Aah, i ni pn x amek ubat da. I cuma amek folic acid, epo, susu khisbun n shatavari. Alhmdulillah ovulate cycle ni.

Joanna OT berkata...

Jay, pas bca entry saspen twin u br pham knape u google psl twins! Hahahaha mak aih selalu ade ewcm! Tak menahan hahahhaa...